23 Nisan 2024

Vakıf Meclisi Üyemiz Prof. Dr. Cemal Zehir “Azerbaycan Rüzgârı” Programına Konuk Oldu

Bengü Türk TV’de yayınlanan “Azerbaycan Rüzgârı” programının 20 Haziran’daki konuğu, Vakıf Meclis Üyemiz ve Seminer Hocalarımızdan Prof. Dr. Cemal Zehir oldu. Prof. Dr. Zehir, dünden bugüne Azerbaycan-Türkiye kardeşliğinin konuşulduğu programın açılışını, Azerbaycan hakkında kendisinin yazmış olduğu dizeleri okuyarak yaptı.

Yayında, 1918’deki Kafkas İslam Ordusu’nun önemi vurgulandı. Azerbaycan’ın İslam devletleri arasında ilk demokrat devlet olma serüveni, ilerleyen süreçteki işgali ve yeniden bağımsızlığını kazanması, programda değinilen konulardandı. Karabağ Zaferi de konuşulan bir diğer konu oldu. Azerbaycan’ın kültür başkenti olan Şuşa’nın büyük bir kahramanlıkla alındığının altı çizildi. Suşa Beyannamesi’nin Türkiye ve Azerbaycan arasında yapılmış en üst düzey bildiri olması ve stratejik ortaklık barındırması ile “iki devlet tek millet” ifadesinin somut bir karşılığı olduğu söylendi.

Kırk dört günlük Karabağ Savaşı’nın, Türkiye Türkleri ile Azerbaycan Türklerini duygusal olarak birleştirdiğini söyleyen Prof. Dr. Zehir, Türk Birliği’nin yolunu Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin açacağını da dile getirdi. “İki ülke arası ilişkilerin bu kadar yakın olması Türk Dünyası’na örnek teşkil eder. Bu durum cazibe merkezi yapılmalıdır.” dedi. Türk Birliği fikrinin gerçekleşmesinin ekonomik birliktelikten geçeceği ve Türkiye ile Azerbaycan arasında yapılan anlaşmaların iki ülkeye iktisadi kalkınma getireceğinden söz edildi. Prof. Dr. Zehir’in, Azerbaycan’ın 1991’de büründüğü ruh halinden Karabağ Zaferi ile sıyrıldığını ve sosyal moralle daha büyük gelişmelerin yaşanabileceğini paylaşmasının ardından program sona erdi.

Hazırlayan:

İclal SAYMAN (Gelişme 2)