4 Kasım 2024

“Tarihin Öznesi Toprak Değil İnsandır“

Divan Sohbetlerinin27 Aralık’taki post sahibi Prof. Dr. Mehmet Akif Okur, uluslararası ilişkiler alanında dinleyicilere hem verimli hem de keyifli bir sohbet sundu. “Tarihi dünya algımız işlemiyor. Ama parçaları bellekte yaşıyor” sözleri ile konuşmasına başlayan Prof. Dr. Okur, bu duruma Libya üzerinden örnek verdi. “Libya 1951’de bağımsız olunca Türkiye’ye bağlanmak istiyor. Tüm lise son sınıf öğrencilerini Türkiye’ye okumaya gönderiyor.” dedi.

“Devlet Buharlaştığında Her Türlü Şey Siyasallaşır”

Daha sonra gündemdeki Doğu Akdeniz ve Libya ile ilişkilerimiz konularına giriş yapan Prof. Dr. Okur, “Libya’nın içindeki sorunlara ve savaşa rağmen petrol bu karışıklıklardan etkilenmeden çıkarılmaya devam ettiği sürece uluslararası toplum Libya’ya düzen ve barış getirmek için harekete geçmez.” tespitinde bulundu. Prof. Dr. Okur, Rusya’nın da Libya’daki petrol arzında tekel olmaya çalıştığının altını çizdi.

Prof. Dr. Okur, Libya ile aramızdaki ilişkilerin nasıl sürdürülmesi gerektiğini şu sözlerle açıkladı:“Anlaşma yaptığımız kişilerin güvenliği sağlanmalı ama bu tüm Libya’ya nizam vermek değildir. Bir taraftan da diplomasi kullanılmalı.”

Dinleyicilerin sorularıyla ilerleyen sohbette, “Doğu Akdeniz’deki tek çözüm yolumuz Libya’dan mı geçiyor? Başka hangi ülkeler alternatif olabilir?” sorusuna Prof. Dr. Okur;“Bölgedeki en güçlü aktör Mısır. Diğer ülkeler küçük ve aynı zamanda boş da değil. Örneğin Lübnan’da hem İran ve hem de Suudi Arabistan etkili. Bazı ülkeler var ki bulunduğu coğrafyayı etkiler. Ama tabii ki bir de siyasetinizin gücü meselesi de var. Katar’a bakın. Kurmuş olduğu televizyon kanalı bölgede ne kadar da etkin. Kameralarını belirli bir yere odaklayınca bölgede o konu konuşuluyor. Fakat Katar’ın kendisi ile kurmuş olduğu televizyon bir asimetri oluşturuyor” cevabını verdi.

Tarihin Öznesi İnsandır

Prof. Dr. Okur, “Sokaktaki insanlara Suriyeli diyorlar. Ben Suriye diyorum. Tarihin öznesi toprak değil insandır. Eğer tarih dokuma tezgâhınız varsa size geleceğin Suriye’si misafir geldi. Onu dokursunuz. Şunu da unutmamak gerekir ki tarihin sabrının bizde de olması lazım. Bu motifler bir günde dokunmadı. Bizim başarı için maraton koşmamız lazım.”

Divan Sohbeti hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından son buldu.

Hazırlayan

Ömer BOLAT (İhtisas 2)