Yapımcılığını KOCAV Yayıncılık’ın üstlendiği Uluğbeyler Süheyl Ünver belgeseli, Süheyl Ünver’in 38. yılında MimSanat Derneği’nde gösterildi. MimSanat Derneği öğrencileri, eğitmenleri ve davetlilerin katıldığı belgesel gösterimi, 14 Şubat tarihinde derneğin Ümraniye’deki merkezinde gerçekleştirildi.
Belgesel gösteriminin ardından belgeselin yönetmeni İÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mesut Aytekin ve Süheyl Ünver’in kıymetli öğrencilerinden, gelini Dürdane Ünver’in katıldığı söyleşi gerçekleştirildi. Belgesele de önemli katkılar sunan Ünver, Süheyl Hocanın hayatı ve çalışmaları hakkında önemli bilgiler verirken, Doç. Dr. Aytekin belgeselin çekim süreci hakkında açıklamalarda bulundu. Söyleşi katılımcıların sorularının cevaplandırılmasının ardından sona erdi. Söyleşi sonunda Mim Sanat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Y. Mimar Fatma Kesgün, Yönetmen Doç. Dr. Mesut Aytekin’e hediye takdim etti.
Uluğbeyler Süheyl Ünver Belgeseli
TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteklediği, İÜ İletişim Fakültesi yürütücülüğünde tamamlanan belgeselin görüntü yönetmenliğini İÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Onur Akyol, yönetmen yardımcılığını ise İÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ümit Sarı yaptı.
Tamamlanmasının yaklaşık bir yıl sürdüğü belgeselin danışmanları, Süheyl Ünver’in kızı Gülbün Mesara ve İÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün Yolcu’dur. Belgeselde, Gülbün Mesara, Azade Akar, Prof. Dr. Çiçek Derman, Prof. Uğur Derman, Prof. Dr. Aykut Kazancıgil, Hüseyin Kutlu, Ülker Erke, İnci Ayan Birol, Müjgan Üçer, Dürdane Ünver, Beşir Ayvazoğlu, Prof. Dr. Hüsrev Hatemi, Semih İrteş, Prof. Dr. Ayten Altıntaş, Prof. Dr. Gülten Dinç ve Nimet Sanlıman gibi Süheyl Hocanın hayatına dokunmuş 16 isimle röportajlar geçekleştirildi. Süheyl Ünver’in kendi sesi ve bir şiirinin de renk kattığı belgesel için Gülbün Mesara, Semih İrteş, Prof. Dr. Çiçek Derman, Dürdane Ünver, İnci Ayan Birol ve Prof. Dr. Gülten Dinç özel arşivlerini açtı.
Çekimleri İstanbul, Sivas ve İzmir’de yapılan belgesel için 20 saati aşkın görüntü kaydedildi. Belgeselde kullanılan müzikler ve canlandırmalar özel olarak yapıldı. Kurgusunun iki hafta sürdüğü 60 dakikalık belgeselde 20 kişilik bir ekip çalıştı. Projede İÜ İletişim Fakültesi ve KOCAV öğrencileri de görev aldı.
Haber: Furkan ÇAKIR, Mert KARTAL