Yapımcılığını KOCAV Yayıncılık’ın üstlendiği Uluğbeyler Süheyl Ünver belgeseli gösterimleri, Kırklareli Üniversitesi’nde (KÜ) başladı. KÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü ve KÜ Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi ortaklığıyla düzenlenen belgesel gösterim ve söyleşisi, 5 Mart Perşembe günü, 2. Merkezi Derslikler Binası 1No’lu Konferans Salonu’nda yapıldı.
Saat 13.30’da başlayan belgesel gösteriminin ardındanKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Canan Kara moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Belgeselin yönetmeni ve senaristi İÜ İletişim Fakültesi Radyo TV Sinema Bölümü Dr.Öğr. Üyesi Mesut Aytekin ile belgeselin kameramanlığını ve kurgusunu yapan Yusuf Tekke, belgeselin yapım süreçleri hakkında bilgi verdi, dinleyicilerin sorularını cevaplandırdılar.
İzleyiciler tarafından hayli beğenilen Uluğbeyler Süheyl Ünver Belgeseli, yıl içinde gösterimlerine devam edecek.
Uluğbeyler Süheyl Ünver Belgeseli
TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteklediği, İÜ İletişim Fakültesi yürütücülüğünde tamamlananbelgeselin görüntü yönetmenliğini İÜ İletişim Fakültesi Öğretim ÜyesiDr. Onur Akyol, yönetmen yardımcılığını ise İÜ İletişim Fakültesi Öğretim ÜyesiDr. Ümit Sarı yaptı.
Tamamlanmasının yaklaşık bir yıl sürdüğü belgeselin danışmanları, Süheyl Ünver’in kızı GülbünMesara ve İÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün Yolcu’dur. Belgeselde, GülbünMesara, Azade Akar, Prof. Dr. Çiçek Derman, Prof. Uğur Derman, Prof. Dr. Aykut Kazancıgil, Hüseyin Kutlu, Ülker Erke, İnci Ayan Birol, Müjgan Üçer, Dürdane Ünver, Beşir Ayvazoğlu, Prof. Dr. Hüsrev Hatemi, Semih İrteş, Prof. Dr. Ayten Altıntaş, Prof. Dr. Gülten Dinç ve Nimet Sanlıman gibi Süheyl Hocanın hayatına dokunmuş 16 isimle röportajlar geçekleştirildi. Süheyl Ünver’in kendi sesi ve bir şiirinin de renk kattığı belgesel için GülbünMesara, Semih İrteş, Prof. Dr. Çiçek Derman, Dürdane Ünver, İnci Ayan Birol ve Prof. Dr. Gülten Dinç özel arşivlerini açtı.
Çekimleri İstanbul, Sivas ve İzmir’de yapılan belgesel için 20 saati aşkın görüntü kaydedildi. Belgeselde kullanılan müzikler ve canlandırmalar özel olarak yapıldı. Kurgusunun iki hafta sürdüğü 60 dakikalık belgeselde 20 kişilik bir ekip çalıştı. Projede İÜ İletişim Fakültesi ve KOCAV öğrencileri de görev aldı.
H.Aybala TÜZÜN (Gelişme 2)