“İstenilen şey için kaç yıl olursa olsun çabalamak, istenmeyen bir işte geçecek yıllara nazaran vakit kaybı olarak görülmemelidir.”
Divan sohbetlerinden sempozyumlara, gezilerinden galalara kadar koca bir hatırayı paylaştığı öğrencilerinden üniversite son sınıfa gelenler için KOCAV’da kariyer planlamasına yönelik bir toplantı tertip edildi. Toplantı 9 Şubat 2021 tarihinde saat 21.00’da gerçekleşti. Mezun olacakların geleceğe dair heyecanları gibi KOCAV’a olan özlemleri de çevrimiçi gerçekleşen toplantıda, birdenbire değişen yaşam şartlarına rağmen değişmeyen hasbilikle anlaşılıyordu. Toplantıyı Vakıf Başkanımız Av. Dr. Ali Ürey yönetirken Vakıf Genel Sekreterimiz Av. Ali Kuyu ve Eğitimden Sorumlu Başkan Yardımcımız Doç. Dr. Ümran Ay Say da öğrencilerin heyecanını paylaşmak üzere toplantıya katıldı.
Toplantıda öğrenciler sırayla söz alarak mezun olduktan sonra hangi mesleği icra etmek istediklerini, lisansüstü kariyer planlamalarını ve kendilerini hangi şehirde gördüklerini anlattılar. Mesleğe geçiş için staj şartı olan öğrencilere staj yapacakları şehirlerin, mesleği icra etmeyi düşündükleri şehir olmasına dikkat etmeleri gerektiği vurgulandı. Zira staj sürecinde edinilen mesleki bağlantıların şehir değiştirilmesi halinde kaybolacağı bilgisi aktarıldı. Gelecek planlarını açıklayanlara, yalnızca yüksek lisansı hedeflemenin doğru olmadığı, yüksek lisansın her meslek bakımından öz geçmişe eklenebilecek bir kazanım olacağı belirtildi. Mezun olan yirmi beş öğrencinin de hedeflerini açıklamalarının ardından her birine tavsiyelerde bulunuldu.
Toplantının sonuna doğru mezun olacak öğrencilerin hemen hemen hepsinin geleceğe dair isteklerinin belli olduğu anlaşıldı. Ne istediğini bilmenin, gelecek için büyük bir adımı çoktan atmış olmak anlamına geldiğine değinilerek bu adımı attıktan sonra kararlı olunması gerektiği ifade edildi. Zira istenilen şey için kaç yıl olursa olsun çabalamak, istenmeyen bir işte geçecek yıllara nazaran vakit kaybı olarak görülmemeliydi.
KOCAV, isteklerinin gerçekleşmesinde mezunlarına destek olacağını söylerken toplantıya katılan büyüklerimiz de sırasıyla meslek ve kariyer planlamaları hakkında genel değerlendirmeler de bulundu. Bunlardan belki de en önemlisi, hayatta hedeflere odaklanırken başka başka fırsatların kaçabileceği uyarısıydı. Buna göre gençler, hayatı yalnızca meslek planlamalarından ibaret görmemeliydi. Türkiye’yi hatta Dünya’yı gezerek farklı kültürleri görmek için fırsat kollanması gerektiği ve bu fırsatların da gençlere ve bakış açılarına son derece katkıda bulunacağı ifade edildi. Elbette farklı bir dil öğrenmek de bunlardan biriydi.
Toplantının sonuna gelindiğinde özleyenin yalnızca öğrenciler değil bütün bir KOCAV ailesi olduğu, hocalarımız vedalaşmak için söz aldığında anlaşıldı. KOCAV, her etkinliğinde gördüğü bu yüzleri şimdi nasıl mezun edecekti?
İnsan insanın hayatından şöyle bir geçer. Arkadaşlıklar çoğu zaman, beş yıl, on yıl içinde değişir. Bambaşka bir çevre edinilir. Seçilecek meslek de bu çevrelerden biridir. Ancak değişen çevreye rağmen aile hiç değişmez, hep aynı kalır, sizinledir. İşte KOCAV da, yanında olduğu öğrencilerinin yarınlarında da var olan kocaman bir aile olduğunu mezuniyet toplantısı ile bir kez daha dile getirdi. Minnetlerimizle…
Haber
Hilal Nur SAYMAN (İhtisas 2)