23 Nisan 2024

İşletme-İktisat-Siyasal Bilgiler Mezunları İçin Özel Sektör İş Olanakları

KOCAV Meslek Tanıtım Seminerleri’nde  alanında yetkin konuşmacılar, eğitim hayatlarından bahsetti. Sonrasında iş hayatlarına devam ettikleri şirketlerde iş olanakları, bu şirketler dahilinde kariyer başlangıçları, sektörün olumlu ve olumsuz tarafları ele alındı. Program, konuşmacıların deneyimlerini aktarması ve soruların detaylı bir şekilde cevaplandırılmasıyla sona erdi.

KOCAV KAGEM tarafından düzenlenen, İktisat-İşletme-Siyasal Bilgiler Fakültesi mezun ve öğrencilerine yönelik “Mezuniyet Sonrasına Hazır Mısın?” başlıklı etkinlik 23 Mayıs günü de devam etti. Özel sektörde iş hayatlarına devam eden konuşmacıların, “Özel Sektör İş Olanakları” ana başlığı altında bilgi ve deneyimlerini aktardığı, öğrencilere tavsiyelerde bulunduğu etkinlik ilgiyle takip edildi.

“Toplumun Her Kesimine Hitap Edebiliyorsunuz”

Sözlerine bankaların genel çalışma prensiplerinden bahsederek başlayan Kübra Telli, hâlihazırda mezun olmuş ve olacak KOCAVlı gençlere, bilhassa bankacılık sektöründe görev almak isteyenlere, katılım bankalarının avantajlarından bahsetti, başlangıç olarak katılım bankacılığının güzel bir tercih olacağı vurgusunu yaptı. Bankacılık sektöründeki “şubecilik” ve “genel müdürlük” tarafında yer alan kariyer olanaklarını anlattı. Telli, bankacılık sektörünün maddi ve manevi avantajlarından bahsederek sözlerini noktaladı.

“Kendinizi tanıdığınızda Mutluluğu Yakalamanız Çok Kolay”

Uzun yıllar çeşitli bankalarda görev alan Fahrettin Ceylan, bankacılık sektöründe edindiği tecrübeler ışığında girişimciliğe yöneldiğini ve deneyimlerine güvenerek kendine kariyer yolu çizdiğini, kendi işini kurmaya karar verdiğini anlattı. Birçok üniversite öğrencisinin zihninin bir köşesinde yer alan girişimcilik fikirleri hakkında detaylı ve samimi bilgiler aktaran Ceylan, banka sektörüne de değinerek sektörde görev aldığı süre zarfında karşılaştığı olumlu ve olumsuz yanları anlattı. Son olarak öğrencilere, KOCAV KAGEM’in düzenlediği programlara bilhassa KAGEM Ekonomi Okulu’na katılmalarını, bunun eğitimlerinden iş hayatına adım atacakları döneme kadarki süreçte oldukça güçlü referans sağlayacağını vurguladı.

“Yuvarlanan Taş Yosun Tutmaz”

Konuşmasına eğitim hayatından bahsederek başlayan Üzeyir Doğan, öğrencilerin mezun olduktan sonraki süreçte görev alacakları işi, iki farklı düşünceyi baz alarak seçmelerinin kariyerleri açısından daha sağlıklı olacağını vurguladı. İlk olarak mezun ve mezun adaylarının teknik bilgilerini, üniversite hayatında öğrendiklerini,deneyimlerini kullanabilecekleri bir alanda mı çalışmak isteyecekleri yoksa kişisel özelliklerini kullanarak mı çalışmak isteyecekleri hususunda kararlarının netleşmesi gerektiğinden bahsetti. Ayrıca yıllardır içerisinde bulunduğu finansal piyasalar hakkında detaylı bilgiler aktaran Doğan, bu sektörde çalışmayı planlayan katılımcılar için Sermaye Piyasası Lisanslama sınavlarının önemini vurguladı, finansal piyasalara dair merak edilenleri katılımcılarla paylaştı.

“Bir işi istiyorsanız o işe hazır olun”

Denetim sektöründe uzun yıllar görev almış olan Turgut Kozan, KOCAVlı öğrencilere denetim şirketlerinin genel mekanizmasından bahsederek sektörün oldukça disiplinli çalışma şartları olduğunu anlattı. Pek çok iktisadi ve idari bilimler fakültesi öğrencisinin aklında soru işareti olarak yer alan denetim sektörü, Kozan’ın tecrübelerini açık ve faydalı şekilde aktarması ile netlik kazandı. Hâlen bir sigorta şirketinde görev yapmakta olan Kozan, sigortacılık dünyasından da bahsederek işe alım aşamasında gereken nitelikler, çalışma koşulları, meslek geleceği gibi konuları da açıkladı. Kozan, sigorta sektörünün yanı sıra bankacılık sektörüne de değindi.

Hazırlayan: 

Ali Mert LEBLEBİCİ (İhtisas 1)