KOCAV Divan Sohbetleri programının bu haftaki post sahibi Yrd. Doç. Dr. Vehbi Baysan idi. Ortadoğu tarihi hakkında bilgiler veren hocamız konunun önemini, “Bu bölgede yaşadığımıza göre biraz da olsa tarihini bilememiz gerekiyor” diyerek vurguladı.
“Ortadoğu tarihinin dönüm noktaları olarak 1948 ve 1967 tarihleri karşımıza çıkar” diyerek söze başlayan hocamız, Arapların 1948-1967 tarihleri arasında Yahudileri büyük bir tehdit olarak görmeyişinden ve o süre içerisinde Yahudilerin varlıklarını devam ettirebilmek için muazzam askeri teknoloji geliştirmesinden bahsetti. Arap dünyası için bir felaket diğer yandan İsrail için ise bağımsızlık günü olan Nakba Günü’nün önemini, “İsrail, Arapların bulundukları bölgeyi işgal altına almış ve insanları evlerinden topyekûn men etmiştir. İsraillilerin bu şekilde davranmalarının sebebi bunu bir varlık savaşı olarak görmeleri ve bu savaşı kazanmak zorunda hissetmeleriydi.” Sözleriyle dile getirdi. Sürecin nihai olarak geldiği noktayı özetledi ve İsrail tarafının motivasyon kaynağı hakkında tespitlerde bulundu.
Filistinlilerin çektikleri onca zulme rağmen bunu millet olarak bir tavır haline çeviremeyişlerine karşın, Batı’da bu durumun ironik bir yansımasına istinaden, “Batı’da Yahudilere karşı gördüğüm nefreti evini barkını kaybetmiş Filistinlilerde görmedim’’ diyerek ifade etti. Daha sonra, Filistin meselesini çözmek için kurulan el-Fetih Örgütü’nün dünyaya kendini duyurmak için gerçekleştirdiğini iddia ettiği Münih Olimpiyat Baskını ve örgütün radikal düzeyde yaptığı diğer eylemelerine örnekler verdi. Hocamız, bu tür eylemlerin Filistin Davası’na katkı sağlayacağı yerde, Filistinlileri 1980’lerin sonuna kadar terörist olarak gösterdiğini vurgulayarak durumun çözümsüzlüğe evriliş sürecinin altını çizdi. Daha sonra el-Fetih örgütünün başka bir türü olan IŞİD için “IŞİD muazzam bir dert ve bölgede gördüğümüz buz dağının görünen parçası, asıl görünmeyen parçasının Avrupa’da ve Amerika’da olduğunu düşünüyorum. Ortadoğu’yu bir süre daha kaos bekliyor. IŞİD ile mücadele o kadar kolay değil.” diyerek sözlerini noktaladı. Bize bu konuda derinlemesine bilgi sahibi olmamızı öğütleyen Yrd. Doç. Dr. Vehbi Baysan, Albert Hourani’ nin Arap Halkları Tarihi adlı eserini okumamızı tavsiye etti.
Kübra ÖZKAN (Giriş 1)
Batuhan AKGÜN (Gelişme 1)