21 Nisan 2025

KOCAV 32. ÖĞRENCİ SEMPOZYUMUNDA TÜRK AYDINININ TARİH VE MİLLET ŞUURU

KOCAV öğrenci sempozyumları on beş yılı aşkın bir zamandır istikrarla devam eden, vakfımızın köklü faaliyetlerinden biridir. 2024 Güz Dönemi’nde 32.’sini düzenlediğimiz öğrenci sempozyumunda, bu güne kadar takip ettiğimiz yöntemden farklı olarak 24 farklı aydının Türk Tarihi ve Millet şuuruna bakışını ele aldık.

Sempozyum programı 14 Aralık 2024 Cumartesi günü eş zamanlı olarak 3 farklı salonda 6 oturum, 24 tebliğden oluştu. Öğrencilerimiz; Ziya Gökalp, Mümtaz Turhan, Erol Güngör, Yılmaz Özakpınar, İbrahim Kafesoğlu, Mehmed Fuad Köprülü, Ahmet Zeki Velidi Togan, Faruk Demirtaş-Sümer, Kemal Tahir, Hüseyin Nihal Atsız, Tarık Buğra, Peyami Safa, Mehmet Akif Ersoy, Nazım Hikmet Ran, Sezai Karakoç, Namık Kemal, Nurettin Topçu, Hilmi Ziya Ülken, Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu, Kemal Karpat, Teoman Duralı, Mehmed Niyazi Özdemir, Durmuş Hocaoğlu ve Ömer Lütfi Mete gibi önemli aydınlarımızın Millet ve Tarih Şuuru düşünceleri üzerine sunumlar gerçeklerleştirdi. Saat 17.00’ye kadar süren oturumlarda öğrencilerimiz yaklaşık iki ay süren hazırlık çalışmaları sonucu ortaya çıkan sunumlarını katılımcılarla paylaştı. 

Sempozyumun genel koordinatörlüğünü Dr. Öğr. Üyesi M. Fatih KARAKAYA, sempozyum danışmanlığını Prof Dr. Şenol DURGUN, sempozyum sekretaryasını ise Vakıf müdürümüz İbrahim BİZ ve Bahadır YÜCEL üstlendi. Sempozyum Doç. Dr. Ümran Ay’ın konuşmasıyla başladı ve İstanbul Gelişim Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol DURGUN’un açılış tebliği ile devam etti.

Ferdi şuur ve millet şuurunun öneminden bahseden Doç. Dr. Ümran Ay, milletin şuurunun kaybedilmesinin ya da farkında olunmamasının çok büyük bir gaflete veya daha büyük felaketlere yol açabileceğini söyledi. Türklerin bütün asabiyeleri ve kadim değerleri ile keşfedilmeye muhtaç bir millet olduğunu dile getiren Ay, “Türk Aydınının Millet ve Tarih Şuuru Düşüncesi” sempozyumunun hepimiz için çok kıymetli olduğunu belirterek bu sempozyumda emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.

Türk Tarihi Türkiye’den İbaret Değildir

Daha sonra söz alan Prof. Dr. Şenol Durgun insanımızın tarih düşüncesinin seyri ve bu düşüncenin bilinç düzeyine dair bir konuşma gerçekleştirdi. Türklerin çok uzun bir tarihe sahip olduklarını ve geniş bir coğrafyaya yayıldıklarını ifade eden Durgun, bunun bizde yaratmış olduğu bazı güçlükler olduğunu söyledi. Bu güçlüklerin objektif güçlükler ve subjektif güçlükler olarak ikiye ayrıldığını söyleyen Durgun, objektif güçlüklerin daha çok mekanla ilgili bir boyutunun olduğunu ve Türklerin geniş bir coğrafyaya yayılmasından mütevellit birçok millet ve kültürle ilişki içerisinde olması hasebiyle Türk kimliğinin özelliklerinin tespitinin ciddi uğraşlar getirdiğini belirtti. Okul müfredatımızdaki tarih düşüncesiyle ilgili derslerin durumunun içler acısı olduğunu söyleyen Durgun “Her şeyden önce Türk tarihi diyoruz ama Türk tarihi Türkiye’den ibaret değildir. Tarihte bizim arka halkalarımızı teşkil eden başka Türk devletleri de olmuştur. Biz müfredatta daha çok Osmanlı, biraz Anadolu Selçuklu, biraz daha Büyük Selçuklu diyerek olayı kapatmaya çalışıyoruz.”  diyerek Türk tarihine süreklilik arz eden bir şekilde yaklaşmamız gerektiğini belirtti. Subjektif engel olarak da tarih okumalarımızın bütüncül bir yaklaşıma sahip olamadığını belirten Durgun, kimilerinin İslam öncesi dönemi cahiliye dönemi gibi addedip ilgisiz davrandığını kimilerinin de İslami dönemi karanlık çağ olarak görüp değersiz davrandıklarını söyleyerek bunun ciddi bir problem olduğunu, bu yaklaşımların bizleri tarihsizleştiren ve kimliksizleştiren şeyler olduğunu belirtti. Konuşmasının devamında Osmanlı Devleti’nin ve Türkiye’nin modernleşme sürecinde yaşadığı serencamlarla birlikte Türk düşünce tarihine dair bazı anektodlara değinen Durgun, sempozyumda görevli olan arkadaşlara başarılar dileyerek sözlerini sonlandırdı. 

Sempozyumun Tebliğleri

Sempozyumun birinci oturumu “Sosyal Bilimciler – 1” başlığı ile yapıldı. Beyza Büyükağaççı’nın oturum koordinatörü ve İzzet Hoşgör’ün oturum başkanı olduğu bu fasılda Ziya Gökalp, Mümtaz Turhan, Erol Güngör ve Yılmaz Özakpınar hakkındaki tebliğler sunuldu. İkinci oturumun konusu ise “Tarihçiler” idi. İbrahim Kafesoğlu, Mehmed Fuat Köprülü, Ahmet Zeki Velidi Togan ve Faruk Demirtaş Sümer hakkında tebliğlerin sunulduğu bu oturumun koordinatörlüğünü Sümeyye Örnek, başkanlığını ise Yusuf Ekrem Çelebi üstlendi. Üçüncü oturumun konusu olan “Romancılar” faslında Kemal Tahir, Hüseyin Nihal Atsız, Tarık Buğra ve Peyami Safa hakkında tebliğler sunuldu. Bu oturumun koordinatörlüğünü Av, Ayşe Sarıkoç Çay yürütürken oturum başkanlığını Mustafa Haluk Gültekin üstlendi.

Sempozyumumuzun dördüncü oturumunun konusu ise “Şairler” idi. Şeymanur Gültekin’in koordinatörlüğünde ve Duygu Mervenas Oral’ın başkanlığında gerçekleştirilen oturumda Mehmet Akif Ersoy, Nazım Hikmet Ran, Sezai Karakoç ve Namık Kemal hakkındaki tebliğler sunuldu. Beşinci oturumun konusu olan “Sosyal Bilimciler – 2” faslında Nurettin Topçu, Hilmi Ziya Ülken, Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu ve Kemal Karpat’a dair tebliğler yapılırken bu oturumun koordinatörlüğünü Emre Atılhan, başkanlığını ise Efsanur Tekin üstlendi. Altıncı ve son oturumumuz olan “KOCAV Seminer Hocaları” faslında ise Teoman Duralı, Mehmed Niyazi Özdemir, Durmuş Hocaoğlu ve Ömer Lütfi Mete hakkındaki tebliğler gerçekleştirildi. Bu oturumun koordinatörlüğünü Tuğba Çetinkaya üstlenirken oturum başkanlığını Aybala Küçükgöçen gerçekleştirdi. Oturumların bitiminde öğrenci arkadaşlara sertifikaları teslim edildi.

Birinci oturumun başkanı olan İzzet Hoşgör: “Aydınlarımız, yaşadıkları dönemin dinamiklerini gözlemlemiş ve pek çok teori ortaya atmışlardır. Bu teoriler kimliğimizin tanımlanmasında ve kültürümüzün korunmasında kutup yıldızı niteliğinde yol göstericimiz olmuşlardır. Eğer siz de bir gün yolunuzu kaybederseniz Ziya Gökalp’e, Mümtaz Turhan’a, Erol Güngör’e ve Yılmaz Özakpınar’a bakabilirsiniz.” ifadeleriyle sözü tebliğ yapacak arkadaşlara bıraktı.

İkinci oturumun başkanı Yusuf Ekrem Çelebi: “Tarihçiler vasıtasıyla milleti millet yapan temel ögeler ortaya çıkarılmıştır. Bu temel ögeler bizlere kadim Türk kültürünün kodlarını nakletmektedir. Bizim tarihimiz yalnızca sayısal verilere tekabül eden olaylarla değil, bir şuurun nesilden nesile geçişiyle anlamlıdır. Manaya vakıf nesiller olma ümidimiz ve bu ümide gönelik çabamız günbegün artmaktadır.” sözleriyle oturumu başlattı ve sözü tebliğ sunacak arkadaşlarımıza bıraktı.

Üçüncü oturumun başkanı olan Mustafa Haluk Gültekin: “Bugün inceleyeceğimiz yazarlarda ve onların romanlarında genellikle edebiyatta gördüğümüz teknikler, bilinç akışı, betimleme, mekan tasvirleri ile birlikte hem dönemsel hem de karakterler üzerinden ortaya konulan argümanı geniş bir şekilde tartışma imkanı bulacağız.” diyerek sözü konuşmacı arkadaşlara bıraktı.

Dördüncü oturumun başkanı Duygu Mervenas Önal: “Şairler yalnızca duygu dünyamıza hitap eden sanatçılar değil, aynı zamanda milletimizin hafızasını canlı tutan ve geleceğimize yön veren düşünce insanlarıdır.” sözleriyle şairlerin toplumumuz için çok önemli insanlar olduklarını vurguladı ve sözü oturumda tebliğlerini sunacak arkadaşlara bıraktı.

Beşinci oturumun başkanı olan Efsanur Tekin: “Nurettin Topçu, Hilmi Ziya Ülken, Kemal Karpat ve Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu gibi düşünürlerimiz, tarih ve millet şuuru görüşleri ile milletimize yol gösteren büyük münevverlerdir.” sözleriyle oturumu başlattı ve sözü konuşmacı arkadaşlarımıza bıraktı.

Altıncı ve son oturumumuzun başkanı olan Aybala Küçükgöçen: “Bizler Türkiye’nin yetiştirdiği önemli mütefekkirlerinden olan kıymetli isimlerin bizlere bıraktığı mirası bir nebze de olsa anlatabilme şansının hak ve gururu içerisindeyiz. Vakfımız çatısı altında faaliyet göstermiş olup idealist ve yol gösterici kişilikleriyle ilim dağıtma vazifesini üstlenip bu işe ömrünü adayan hocalarımıza Allah’tan rahmet diliyoruz.” diyerek sözü tebliğ yapacak arkadaşlara bıraktı.

Görüşler

Sempozyumu sunan öğrencilerin genel performanslarını çok beğendim. Öğrenciler sadece yazarların hayatını ve edebi hayatını aktarmaktan ziyade kendi birikimlerini de sunumlara aktarmayı başarmış ve yazarları içselleştirmiştir. Ayrıca sunumlarını bitirirken yazarların veya şairlerin şirileri ve sözleri ile bitirebilmesi sunumlara ayrı hava katmıştır. Dinlerken en keyif aldığım sunum ise Sezai Karakoç olmuştu. Gerek şairi sevmem gerek de şairi sunan öğrencinin çok başarılı bir şekilde şairi sunması çok keyifli şekilde dinlememe sebep olmuştur.”

Murat ARSLAN /  Gelişme 1

“Bu gibi sunumların hem araştıran hem de dinleyen öğrenciler için yararlı olduğunu düşünüyorum. Mesela ben bu isimleri biliyordum fakat detaylıca araştırmak gibi bir fırsatım olmamıştı. Bu gibi sunumlarla böyle büyük edebiyatçılarla ilgili kısa ve geniş bilgiler duymak ve sunumların soru cevap kısımlarında akran olduğum öğrencilerle fikirlerimi tartışmanın bana büyük katkısı oldu.”

Rezzan ERKAN / Giriş 1

Katılmış olduğum bu sempozyum gerçekten çok verimli ve öğreticiydi. Konuşmalar ve sunumlar, titizlikle hazırlanmıştı. Organizasyon çok başarılıydı ve katılımcılarla olan etkileşimler oldukça değerliydi. Bu tür etkinliklerin, alanındaki güncel gelişmeleri takip etmek ve farklı bakış açıları edinmek açısından çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.”

Suzan Melis KARAALİ / Giriş 1

Sempozyum verimliydi. Sunumlar ilham vericiydi, çok şey öğrendim. Organizasyon güzeldi ve katılımcılarla etkileşimler çok değerliydi. Böyle etkinliklerin, gelişimimize büyük katkı sağladığını düşünüyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Muhammed Ali UYGUN / Giriş 1

Öğrenci sempozyumu çok güzel geçti. Konuşmalarından da belli olacağı üzere arkadaşlar çok hazırlıklıydı ve disiplinli bir şekilde çalışmışlardı. Tebliğ yapan arkadaşlarımız gerek şiirler gerek görseller ile sunumlara büyük katkılarda bulundular. Sunumlar çok akıcıydı ve bence herkes için bilgilendiriciydi.”

Ayça ŞENER / Gelişme 1

Her yıl olduğu gibi bu sempozyum da çok güzel geçti ve bu program, ihtisas sınıfındaki arkadaşlarımız için çok iyi bir tecrübe oldu. Öğrencilerin henüz lisans seviyesinde böyle organizasyonlarda görev almaları ve bu sürece ayak uydurabilmeleri çok profesyonel bir şekilde gerçekleşiyor. Bu da beni çok mutlu ediyor çünkü gerçekten profesyonel bir iş yapıyoruz ve herkes işini ciddiye alıyor.

Beyzanur Kandemir / Rengahenk Dergisi Editörü

Vakıfta hocalarımızdan aldığımız seminerlerin ardından ihtisas sınıfındaki arkadaşlarımızdan çok değerli sunumlar dinledim. Ben özellikle Cumhuriyetin Türk şairleri konusundaki sunumları dikkatle takip ettim. Buraya konu olan Nihal Atsız, Mehmet Akif Ersoy, Sezai Karakoç gibi isimler hakkında daha önce duymadığım bilgiler edindim. Enteresan olan bir husus, başkanımız Ali Ürey’in sunumları adeta bir öğrenci gibi dinleyerek katkıda bulunmasıydı. Genel bağlamda ise arkadaşlarımızın sunumlarına çok iyi hazırlandıklarını ve birer üniversite öğrencisinden çok öğretmekle görevli birer şahsiyet edasıyla konuştuklarını belirtmek isterim. Tüm seminerler ve bu sempozyum için KOCAV’a teşekkürlerimi sunuyorum.”

Agâh Kadri Polat / Gelişme 1

TÜRK AYDININ TARİH VE MİLLET ŞUURU SOSYAL BİLİMCİLER
Oturum Başkanı: İzzet HOŞGÖR / Oturum Koordinatörü: Beyza BÜYÜKAĞAÇCI
Ziya GökalpEnmbiya Can AKBAŞ
Mümtaz TurhanBetül SANCAKTAR
Erol GüngörBuğra TEPE
Yılmaz ÖzakpınarHümeyra ÇAKIR
TÜRK AYDININ TARİH VE MİLLET ŞUURU TARİHÇİLER
Oturum Başkanı: Yusuf Ekrem ÇELEBİ / Oturum Koordinatörü: Sümeyye ÖRNEK
İbrahim KafesoğluNursena ŞASI
Mehmed Fuat KöprülüOsman BAYRAM
Ahmet Zeki Velidi ToganFatih AYDOĞAN
Faruk Demirtaş SümerDidem Nur TABUR
TÜRK AYDININ TARİH VE MİLLET ŞUURU ROMANCILAR
Oturum Başkanı: Mustafa Haluk GÜLTEKİN / Oturum Koordinatörü: Ayşe Sarıkoç ÇAY
Kemal TahirElif Berfin KARAKAŞOĞLU
Nihal AtsızHakan AYDIN
Tarık BuğraAyşe CERİT
Peyami SafaGülten ESİRGENLER
TÜRK AYDININ TARİH VE MİLLET ŞUURU ŞAİRLER
Oturum Başkanı: Duygu Mervenas ORAL / Oturum Koordinatörü: Şeymanur GÜLTEKİN
Mehmet Akif Ersoyİlayda ALAGÖZ
Nazım Hikmet RanHikmet Emir Umman
Sezai KarakoçSerhat BİNİCİ
Namık KemalSahranur İLİ
TÜRK AYDININ TARİH VE MİLLET ŞUURU SOSYAL BİLİMCİLER – 2
Oturum Başkanı: Efsanur TEKİN / Oturum Koordinatörü: Emre ATLIHAN
Nurettin TopçuBehzat DOĞAN
Hilmi Ziya ÜlkenBuğra YEŞİL
Ziyaeddin Fahri FındıkoğluBuket SARI
Kemal KarpatŞevket DİLEK
TÜRK AYDININ TARİH VE MİLLET ŞUURU KOCAV SEMİNER HOCALARI
Oturum Başkanı Aybala KÜÇÜKGÖÇEN / Oturum Koordinatörü: Tuğba ÇETİNKAYA
Teoman DuralıMuhammed Can MİLOĞLU
Mehmed Niyazi ÖzdemirMüberra HACIİSMAİLOĞLU
Durmuş HocaoğluCeyda EKİCİ
Ömer Lütfi MeteŞeyda GÜLTEKİN

Hazırlayan: Berat Talha DOĞANER (Gelişme-1)