23 Nisan 2024

Uluğbeyler Mehmed Niyazi Belgeselinin Galasının Ardından

“Bir Kılavuzumuz, Bir Rehberimizdi”

“Mehmet Niyazi Bey Türkiye’nin vicdanıydı. Bana göre en yerli ve milli romancılarımızdan, sanatkârlarımızdan biriydi. O, başta Çanakkale Mahşeri ve diğer romanlarıyla, diğer eserleriyle her zaman okunacak, her zaman rahmetle anılacak ve gençliğin bir bakıma ilk başvurduğu kaynaklardan biri olmaya devam edecek. Bir kılavuzumuz, bir rehberimizdi.

Mehmet Niyazi Bey’in gerçekten Türk edebiyatında seçkin bir yeri mümtaz bir mevkii vardır. O hem edebiyata hizmet etmiş olanlara sahip çıkmış hem de gençlere sahip çıkmıştır. Ve bu güzel dünyada hoş bir seda bırakıp gitmiştir. Onu rahmetle, minnetle yâd ediyorum. Onun hatırasına sahip çıkan KOCAV yöneticilerine, KOCAV mensuplarına da şükran borçluyuz. Allah razı olsun. Sağ olsunlar, var olsunlar. İnşallah hatırası her zaman yaşatılacak. Ruhu şad olsun, mekânı cennet olsun. Menzili mübarek olsun.”

Mehmet Nuri YARDIM

“Yeni Mehmed Niyazilere Yeni Fikir Meşalelerine İlham Verecek Bir Eser”

“Mehmed Niyazi Hocamız fikir ve düşünce hayatında yeri doldurulamayacak bir isim. Bizim de kişisel olarak hayatımızda çok önemli bir yeri var. Kendisinden önce kitaplarıyla lise yıllarında tanıştım. Fikir dünyamın şekillenmesinde -özellikle devlet felsefesi konusunda- çok büyük bir yeri var. Üniversite yıllarında kendisini kişisel olarak tanıma imkânı buldum. Romanlarını yazarken Çanakkale’ye ziyaretleri sırasında biz de Hocamızı çok sık görürdük. Onun hatıralarının anılması da oldukça önemli. O yüzden KOCAV’ın düzenlemiş olduğu Mehmed Niyazi Belgesel galası bizi ziyadesiyle mutlu etti. Bunun bir besmele olmasını, bir ilk başlangıç olmasını diliyoruz. Niyazi hocamızı gelecek kuşakların daha iyi anlamaya bizlerin de tekrar hatırlamaya ihtiyaçları var. Ümit ederim bu bir dizi çalışmanın başlangıcı olsun. Bir kez daha Hocamıza Allah rahmet eylesin. Bu değerli, önemli, güzel çalışma için KOCAV’a çok teşekkür ediyoruz. Yeni Mehmed Niyazilere yeni fikir meşalelerine ilham verecek tarihe not düşülecek bir eser olmuş…”

Prof. Dr. Mehmet Akif OKUR

Mehmed Niyazi Büyük Bir Düşünce İnsanıydı

Bugün Kültür Ocağı’nın yapmış olduğu Uluğbeyler serisinin dördüncüsünde bu milletin dününde, bugününde ve yarın da olacak büyük bir fikir insanını, büyük bir münevveri, Türk tarihinin derinliklerinde ismi olacak güzel bir yazarı ve fikir adamını dinledik. Onu andık. Mehmed Niyazi Özdemir Osmanlı’nın son döneminde yaşayan büyük ulemanın yetiştirmiş olduğu büyük bir beyindi, bir fikir insanıydı. Ve gelecek nesillere de bizler vasıtasıyla bir Kültür Ocaklı gençler vasıtasıyla aktarılacak olan büyük bir düşünce insandır. Bu akşamki Mehmed Niyazi Belgeseli ile de KOCAV mükemmel bir iş çıkarmış. Mehmed Niyazi Ağabeyimizi tarihe mâl olacak şekilde anlatmışlar. Ben ziyadesiyle memnun oldum. Mehmed Niyazi ile ilgili söylenebilecek en güzel şey ‘dergâhı olmayan alperen derviş gazi’dir. Bizler de onun müritleriyiz. İnşallah onun yolundan yürümeye devam edeceğiz.”

Prof. Dr. Cemal ZEHİR

“Mehmet Niyazi’nin Fikirleri Yaşatılıyor”

“Kültür Ocağı Vakfı’na Mehmet Niyazi Bey için düzenlenen bu Uluğbeyler Belgeseli için çok teşekkür ediyoruz. Herkesin eline emeğine sağlık. Çok güzel olmuş. Mehmet Niyazi Bey’in fikir ve düşünce hayatını, eserlerini çok güzel anlatılmış. İnanıyorum ki bu belgeseller sayesinde Mehmet Niyazi Bey’in boşluğu doldurulacak. Onun fikir ve düşünce hayatıyaşatılacak, eserleri okutulacaktır. Herkese, tekrar teşekkür ediyorum.” 

Özgül Bulut ÖZDEMİR

“Hem Gözümüz Hem Gönlümüz Doydu”

“Bugün yüzümüz gülüyor. Çok güzel bir ziyafetten çıktık. Böyle hem gözümüz doydu hem gönlümüz doydu. Niyazi abiyi bir kere daha ve çok daha farklı bir kucaklamayla yeniden hissettik. Allah rahmet eylesin. Yani bu belgeselde emeği geçenlere de teşekkür ediyoruz. Emeklerine sağlık, ellerine sağlık. Şimdi Niyazi abinin birçok açıdan değerlendirmesini yapmak mümkün. Bize çok fazla düşmez ama benim şahsi olarak Niyazi abiden etkilendiğim en önemli tarafı onun yumuşak insanlığı. Hiçbir zaman, zaman ve zeminden etkilenmeyen çok sağlam mütevazilik duruşu beni çok etkilemiştir.

Yazarlığıyla ilgili Niyazi abi hep böyle tarihi kahramanlık romanları ile tarihimizin küllerini üflemeyi amaçlayan kitapları ile birlikte anılıyor. Bu doğrudur. Fakat ciddi bir eksikliktir. Niyazi abinin aşka dair, sevgiye dair, insana dair yazdığı üç dört tane romanı vardır. Bu romanlar gerçekten çok kıymetlidir. ‘İki Dünya Arasında’ bunlardan biridir. Gerçekten İki Dünya Arasında’yı okumadan insanın hayatın sürprizleriyle karşılaşması, anlayabilmesi, bunların üstesinden gelebilmesi hakkını vererek mümkün değildir diye düşünüyorum. Yani o kitap benim için bir milattır özel hayatımın kurgulanmasında. Niyazi abinin böyle çok etkili bir edebi tarafı var. Böyle çok renkli kişiliğinin içerisinde buna da sıra gelmiyor ama altının çizilmesinin doğru olduğuna inanıyorum.”

Prof. Dr. Yumuşhan GÜNAY

Çanakkale Mahşeri Çanakkale’yi Anlattı

“Bir vefa programı olarak gerçekten çok mutlu olduk. İyi ki hazırlanmış, iyi ki Mehmed Bey’i tanımışız. Allah rahmet eylesin kendisine de. Hazırlayanlara da çok teşekkür ederiz. Çok duygulandık, gerilere götürdüler. Ben emekli edebiyat öğretmeniyim. Onun Çanakkale Mahşeri kitabıyla öğrencilerimi yetiştirmeye çalıştım, Çanakkale’yi anlatmaya çalıştım. Hakikaten Çanakkale’yi onun Çanakkale Mahşeri kitabıyla herkes anladı diye düşünüyorum. Allah rahmet eylesin, sizler de iyi ki varsınız. Çok teşekkür ederiz.”

Tülay ERSAN

“Bir Türk Gibi Yaşadı Ve Bir Türk Gibi Öldü”

“Mehmed Niyazi demek aslında Türkiye demek. Türk halkı demek. Türk milletinin duygularını en veciz ve en güzel şekilde dile getiren müstesna bir şahsiyet demek. Bir Türk gibi yaşadı ve bir Türk gibi öldü. Biz de üzerimize düşen vefayı yerine getirerek bugün bu anma programında yanındayız. Bunun devam etmesi lazım Hocanın fikir ve şahsiyetinin bütün yönleriyle gelecek nesillere aktarılması lazım. KOCAV’ın yapmış olduğu bu faaliyet de bunun çok güzel bir örneği, çok teşekkür ediyoruz.”

Doç. Dr. Hacı İbrahim DEMİRKAZIK

“Niyazi Abi Bir Nesli Yetiştiren Bir İnsandır”

“Allah rahmet eylesin. Biz Mehmed Niyazi abiyi 30 senedir tanıyoruz. Niyazi abinin romanlarıyla kitaplarıyla hem biz büyüdük, okuduk, hem de gençlerimizi büyüttük, okuttuk. Niyazi abi bir nesli yetiştiren insandır. Ben kendisine de bunu söylerdim ‘Estağfurullah’ derdi ama cidden öyledir. Özellikle Çanakkale Mahşeri’nin ve diğer, Millet ve Türk Milliyetçiliği kitabının… Hangi birisini sayayım bütün kitaplarının bir neslin yetişmesinde fikir sahibi olmasında Milli manevî değerleri kazanmasında büyük etkisi vardır. Kabri nur olsun, makamı cennet olsun. Bugün ki program da Mehmed Niyazi abiyi anmaya anlamaya ve ona dua etmeye inşallah vesile olsun, çok teşekkür ederiz.”

Doç. Dr. Bünyamin AYÇİÇEĞİ

“Mehmet Niyazi Büyük Bir Ruh”

“Destek veren tüm canlara teşekkür ediyorum. Özellikle yönetmenimiz Murat Çeri’ye şükranlarımı arz ediyorum. Mehmet Niyazi’yi her şeyiyle anlatan, onun fikirlerini ortaya koymaya çalışan, esas Mehmet Niyazi’nin ruhunu anlatan çok güzel, çok samimi, çok duygusal bir belgesel olmuş. Yani bir kişi bu kadar güzel anlatılır açıkçası. Çok teşekkür ediyorum. Mehmet Niyazi bu milletin çok büyük bir değeri. Ve Mehmet Niyazi’nin Türk gençliğine tanıtılması gerekiyor. Mehmet Niyazi büyük bir mütefekkir, büyük bir ilim adamı, büyük bir ruh, büyük bir milliyetçi, büyük bir dava da var. Bunların da belgesele yansıtılmasından dolayı ayrıca hoşnut olduğumu ifade etmek istiyorum. Çok teşekkür ediyorum. Çok güzel bir belgeseldi. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. KOCAV’a teşekkür ediyorum. Kültür Bakanlığına teşekkür ediyorum.”

Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Hakkı ERTAN

“Sizler Bu Fikirleri Daha İleriye Götüreceksiniz”

“Ben kendi adıma ve rahmetli Mehmet Niyazi hocam adına çok mutlu oldum. Allah gani gani rahmet eylesin,mekânı cennet olsun. Ahde vefa göstermek lazım. Bilhassa Müslüman Türk milletine hizmeti geçenleri anmak, ölseler dahi onları yaşatmak biz yaşayan insanların görevidir. Ayrıca insanlarımızın yaşarlarken değerlerini bilmek lazım. Biz maalesef öldükten sonra farkına varıyoruz. Ben de Mehmet Niyazi hocamı şahsen tanıyamadım ama ismini duydum. Onun için bu galayı seyredince ‘Ah keşke tanısaydım bir iki kelam edebilseydim’ dedim kendime. Allah gani gani rahmet eylesin,mekânı cennet olsun. Siz gençleri de böyle iştiyaklı görmek bizleri mutlu ediyor. İnşallah sizin nesil bu fikirleri daha ileriye götürecek. Arzu ettiğimiz mutlu, müreffeh bir hayat süreceğiz millet olarak.”

Ali ERUSTA

“Gayretinizde Gayretimizi Görüyorum”

“Eski bir öğretmenim. Mehmet Niyazi hocamın da birkaç kez sohbetinde bulundum. Bizim fikriyatımızın temelini oluşturan bir münevverdir. Ben 1979 yılında Varolmak Kavgası’nı ilk çıktığı zaman okudum. Tabii başka milliyetçi Türk eserlerini de okumuştum ama vurgu yapan eserlerin başında Mehmet Niyazi hocamın eseri geliyordu. Erol Güngör vardı, milliyetçi eserlerin çok az olduğu zamanlarda bize adeta bir pınardı. Samsunda’ydım o zamanlar sonra İstanbul’a geldim. Birkaç sohbetinde bulundum ama yine de yeterince istifade ettiğimizi hiç söyleyemem. Çok daha fazla istifade edebilirdik. Sizin bu gayretinizi bizim gençlik yıllarımızdaki gayretimizde görüyoruz. Biz 60’ı epey devirdik. İnşallah yeni nesil bu vatanı daha müreffeh ve daha yaşanır hale getirecektir. Teşekkür ediyorum.”

Sebahattin ZEHİR

“Bu Toprakların Değerlerini Tanıtıyoruz”

“Öncelikle bu güzel hizmeti yapan Kültür Ocağı’na çok teşekkür ediyorum. Uluğbeyler serisi Türk ilim kültür hayatına katkıda bulunan büyük şahsiyetleri anmak için, gençlere anlatmak için yapılmış bir projeydi. Murat Çeri arkadaşımızın Turan Yazgan ve Emin Işık belgesiyle başladı bu seri. Daha sonra Süheyl Ünver bana nasip oldu. Ve nihayetinde Mehmet Niyazi belgeseliyle devam ediyor. İnşallah da devam edecek.

Çok güzel bir proje. Çok olumlu tepkiler, olumlu dönüşler alıyoruz. Mehmet Niyazi’yi tanımayanlar tanımış oluyor. Turan Yazgan’ı, Süheyl Ünver’i, Emin Işık Hoca’yı aynı şekilde. Bu duygu bütünlüğü içerisinde, rol modellerimizi görselleştirmiş, tanıtmış oluyoruz. Ve bir taraftan tarihe tanıklık bir taraftan geleceğe taşımak oluyor. Bu anlamda çok olumlu proje. Tabii ki burada Kültür Ocağı Vakfına çok teşekkür etmek lazım. Sayın Başkanımızın şahsında bütün emek veren arkadaşlarımıza, Murat Çeri’ye, İbrahim Biz’e ve Ahmet Pak gibi diğer arkadaşlarımıza. Çok önemli hizmetlerde bulunuyorlar. Yine dört projede destek olan Kültür ve Turizm Bakanlığımıza çok teşekkür etmek lazım. İstanbul Üniversitesi’ne aynı şekilde projelerimize destek oluyor.

Yine bu projelerde öğrencilerimiz Kültür Ocağı Vakfı’nda yetişmiş, yetişmekte olan öğrencilerimiz görev alıyorlar. Bu anlamda da bir okul vazifesi görüyor projeler. Bu topraklarda yetişmiş birçok değerli insan var. İnşallah ömrümüz vefa eder, hepsini anlatabiliriz. Bizden sonra da bu bayrağı devralacak birçok kardeşimiz var.”

Doç. Dr. Mesut AYTEKİN

“Uluğbeyler Serisi Başarılı”

“Süheyl Ünver belgeselinin görüntü yönetmenliğini yaptım. Bugün de Mehmet Niyazi hocamızın belgeselinin galasındayız. Bu Ulugbeyler serisinin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Çok güzel kültür insanlarımızı, aydınlarımızı, aktarması açısından oldukça başarılı işler çıkıyor. Bizler yaptığımız işe çok inanmıştık. Eminim arkadaşlarımız da bu filmi yaparken inanarak gerçekleştirdiler. Bu kültür yolculuğunda önemli yapı taşlarının toplumsal belleğe aktarılması anlamında bu belgeseller oldukça önemli. Sahip çıkmalıyız, takip etmeliyiz. Umarım bir sonraki Ulugbeyler serisinde yeniden çalışabilirim. Heyecanla bir sonraki seride çalışmayı bekliyorum.”

Doç. Dr. Onur AKYOL

“Mehmed Niyazi’nin Ruh Dünyasına Girilmiş”

“Arkadaşların ellerine sağlık. Belgesel değişik boyutlarıyla birlikte yurt içi yurt dışı hem tarihsel boyut hem eserleri hem de rahmetlinin yaşamış olduğu atmosferi yaşatmaları açısından güzeldi. Bunun ötesinde belgeselde esas itibariyle Mehmed Niyazi’nin ruh dünyasına girilmiş olduğunu hissettim. Bu daha güzeldi, etkileyiciydi. Pozitif olumlu bir mesaj vermesini de ayrıca katkı olarak değerlendirmek lazım. Gerçekten Mehmed abi hiçbir zaman pesimist bir insan değildi. Olumlu bakan ve gelecekten de ümit var olan bir insandı. Ancak tabi bu gelecekten ümit var olmuş, olmasını da insanların, milletin şuurlu olmasına bağlayan bir düşünceye sahipti. Dolayısıyla kendisinin eğitime, gençlere değer vermiş olması onların eğitilmesi ve özellikle tarihin tozlu rafları içerisinde kalmış olan, bilinmesinde fayda bulunan konuları gün yüzüne çıkarıp bunları eser halinde millete tanıtmasının arkasındaki esas düşünce milletin kendinin kim olduğunu unutmaması, şahsiyetini bulması ve gelecek nesillerin de bu kendini bulmuş şahsiyet üzerine milleti yeniden inşa etmesidir. Onun çok güzel bir örneği vardır: Eğer biz bu gençleri eğitmez, milletimizi bilinçlendirmez, şuurlandırmazsak belki bir iki kuşak sonra Süleymaniye’ye bakan insanlar atalarımız çok güzel eserler yapmışlar ama bunun mutfağı nerede diye sorabilirler.

Kimlik meselesi çok önemlidir, Mehmed Niyazi rahmetlide. Onun inşa edilmesi için de çalışmalarını buna yönlendirmiştir. Mehmed abi hayatında kendisi için bir şey istediğini ben düşünmüyorum, görmedim de. Derse de gelip giderken, çokça Allah nasip etti ona şoförlük de yaptım getirdim, götürdüm. Sohbetlerimiz de oldu ve burada hiçbir zaman kötümser görmedim. Fakat yeterince çalışılmadığından şikâyet ederdi. İnsanların, Türk milletinin, Türk gençlerinin daha fazla çalışmasını isterdi.”

Prof. Dr. Mustafa DELİCAN

“İdeali Uğruna Ömrünü Tahsis Etti”

“Çok hayırlı bir iş yapıyorsunuz.Bu hizmetinizden dolayı şahsım adına ve burada gelenlerin hizmeti, duygularını temsil edenlerin vesilesiyle söylüyorum. Niyazi hakikaten böyle anılacak, böyle vatanperver. Türkiye’yi ideali uğruna hayatını ve ömrünü tahsis etmiş bir insanın yad edilmesi Allah’ın rahmetine, şefaatine ulaştığı noktada bereketiyle karşılığını da göreceğine inanıyorum. Arkasında da sizler gibi gençler gibi burada gördüğüm gençler gibi insanları etkilemiş olmasından gurur ve iftihar duydum.

Boşuna bir ömür tüketmemiş. Rahmeti çok olsun. Sizlerin de ömür sağlığınız uzun olsun. Bu hizmette devamınızı devam etmenizi umut ediyorum. Vatanın, milletin tarihin sizlere borcu olduğunu kabullenmenizi rica ederim. Çok teşekkürler.”

Yurdakul DAĞOĞLU

“Fevkalade…”

“Emek harcayanların hepsine A’dan Z’ye kadar çok teşekkür ederim. Allah razı olsun derim. Bundan sonraki yapacağınız hizmetlerde de Allah yardım etsin size. Başarılar diliyorum şimdiden. İnşallah çok güzel olacak. Sağ olun, var olun.”

Reşat ŞEN

Genç Nesil için Güzel Bir Eser

“Belgeselin yapımında emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Mehmet Niyazi bilhassa Medeniyetin Analizi ve Geleceği Kitabıyla zihnimizde yer etmiş çok büyük bir hocamız. Onun anılması ve anlaşılması noktasında bu tür yapımların emeği büyük çünkü genç nesil artık okuma yazma işlerine meraklı değil, izleme işlerine meraklı. Yapanlara çok teşekkür ediyoruz, ellerine sağlık.”

Mustafa ŞAHİN

“Niyazi Abi’yi yâd Ettik”

“Niyazi Abinin belgeselini izledik, Niyazi Abi’yi yâd etmeye vesile oldu. Orada uzun uzun anlatıldı tabi. Yapanlardan, gelenlerden, izleyenlerden, sizlerden de emeklerinizden dolayı Allah razı olsun. Teşekkür ederiz.”

Erdem UMUDUM

“Uluğbeyler Serisi Devam Etmeli”

“Uluğbeyler serisinin bütün bölümlerini izledim. Mehmet Niyazi de çok başarılıydı. Başarılı çalışmaların devam etmesini diliyorum. Özellikle bizim kültürümüze ait değerlerin bu şekilde belgeli halde, belgesel şeklinde sinemaya yansıtılmasını çok destekliyorum. Başarılarının devamını diliyorum.”

Yasin ŞEN

“Kimliğimizi Bulduk”

“Çok güzel olmuş teşekkür ediyorum. 98-99’lu yıllarda hocamızın eserlerini böyle canı gönülden dinliyorduk. Milliyetçi-muhafazakârız diyebiliyorsak hocamızın sayesindedir. Hatırlatan herkese çok teşekkür ediyoruz. Sağ olun var olun.”

Mehmet ELDEMİR

“Güzel Bir Galaydı…”

“Niyazi Bey’le birkaç kez sohbet etmiştik İSAM’da, kendisini yakından tanıyorum. Çok güzel bir program olmuş. Dostlarını arkadaşlarını çağırmışsınız. Güzel değerlendirmeler olmuş. İnşallah daha güzel programlar yapılır, öyle temenni ediyorum. KOCAV’a çok teşekkür ediyorum.”

Nurettin TAŞKESEN

Haber:

Beyzanur KANDEMİR (İhtisas 2)

Nilhan DİLEKLİ (İhtisas 2)

Afra YÖRÜKOĞLU (İhtisas 2)