25 Mart 2023

KOCAV Divan Sohbetlerinden Prof. Dr. Mehmet Aça

Kazanan Tarihi Yazıyor Kaybedenin Zaten Tarihi Olmaz

KOCAV Hacı Arif Bey konağında Süleymaniye’nin eşsiz manzarası karşısında gerçekleşen Divan Sohbetlerinin 30 Aralık Cuma akşamında ki konuğu Marmara üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Aça idi. Post sahibi üyemiz ise İstanbul üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dil Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Elamı idi. Sohbette “Kültür bilimcileri sadece kültür düzenlemesi mi yapar? , Kültür Bilimleri ne zaman, hangi şartlarda başladı ve geleceğe ne şekilde hazırlanmalıdır?” gibi soruların üzerinde durularak kültür ve tarih arasındaki bağlamlar ele alındı.

“Her Olgu  ve Olay Kendi Döneminde Değerlendirilmelidir”

Konuşmasına herhangi bir kültür unsurunutek başına kendi bağlarından koparıp müstakil bir şekilde incelemenin pek mümkün olmadığını vurgulayarak başlayan Prof. Dr. Aça, ağacı anlatacaksak eğer söküp laboratuvar ortamına koymamızın doğru bir yaklaşım olmadığını ağacı kendi bağlamında  kendi ortamında onu var eden iklimle, toprakla anlatmamız gerektiğine değinerek her toplumun bir kültürü ve her toplumun kendine ait bir sesi olduğuna dikkat çekerek cümlesini şöyle tamamlar: “Tıpkı piyanonun bütün tuşlarının farklı seslere sahip olması gibi, farklı sesler bir armoni oluşturur. İşte milletlerin de kendine özgü sesleri var ve bu sesler bir araya geldiğinde dünya bir armoni kazanır.”

“Geçmişe Dönüş Sizi Geleceğe Fırlatmalıdır”

Sonrasında hocamız, “ yay-ı geriye doğru çekmezseniz ok-u ileriye atamazsınız” örneği ile geçmiş ve gelecek bağlantısının böyle olması gerektiğinin, ileri gitmek istiyorsak önce geçmişe gitmemiz gerektiğinin öneminden bahsederken tarihi iyisiyle, kötüsüyle artı ve eksileriyle gizlemeden “bu benim geçmişim” diyerek sahiplenmemizin üzerinde durdu.

Toplum içinde çatışmanın çok derinleşmese ve yıkıcı bir noktaya ulaşmasa son derece doğal olduğunu hatta bu çatışmanın toplumda üretime yol açabileceğini çünkü herkesin aynı şeyi düşünmesinin, aynı kafa da olmasının dünyanın en tehlikeli şeylerinden biri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Aça, sözlerini şu cümlelerle  tamamladı. “Farklılıkları normal karşılamamız hatta belli bir noktaya kadar bu farklılıklardan yararlanmalıyız.” , “ Elbette farklılıklar olacak hatta belki bu farklılıklar çatışmaya sebep olacak ama belki de bu çatışma sonunda fayda getirecektir”.

Hazırlayan: Zeynep ÖZTÜRK (Giriş 2)