KOCAVlı sanatkârlar, sanat dünyasının önde gelen birçok sanatçısı ile gönül birliği ederek Kültür Ocağı Vakfı’nın Süleymaniye’de satın aldığı tarihi binanın tadilat ve restorasyon sürecine katkıda bulunmak için geniş katı- lımlı bir sergi tertip ettiler. “Gönüllerin Buluşması’’ başlığı altında düzenlenen Geleneksel Türk İslam Sanatları Sergisi’nin açılış töreni 28 Kasım 2015 günü Marmara Üniversitesi’nin Sultanahmet’teki Sergi Salonu’nda gerçekleştirildi.
“Sanatçılarımız gönüllerini ve emeklerini verdi”
Saat 12’de kokteyl ile başlayan tören açı- lış konuşmaları ile devam etti. İlk konuşmayı KOCAV Başkanı Av. Dr. Ali Ürey yaptı. Başkan Ürey, davetlileri selamlayarak ve heyecanını dile getirerek başladığı konuşmasına şöyle devam etti: “KOCAV yaklaşık 30 yıldır faaliyetlerini yürüten ve Türk kültürüne hizmet etmeye gayret eden bir vakıf. Hizmet merkezi olarak da Türk-İslam medeniyetinin zirve semti olan Süleymaniye semtini kendisine yurt edinmiş durumda. KOCAV şu anda Süleymaniye’de iki tane tarihi konağı restore ederek Türk kültürüne kazandırmıştır. Her iki binamız her gün yüzlerce öğrencinin şenlendirdiği ilim yuvaları haline gelmiştir. KOCAV, bu yıl da Süleymaniye semtinde hizmet vereceği üçüncü binasını, ilk tapulu binasını satın aldı. İnşallah en kısa zamanda bu tarihi konağı da restore ederek Türk kültürüne kazandıracağız. Bu binanın satın alınması çok geniş bir katılımcı desteği ile mümkün oldu. 50 liradan başlayan yardımlarla, sayıları 500’ü bulan iştirakçi ile restore edeceğimiz bu binayı satın aldık. Biz restorasyon için gereken bütçeyi oluşturmaya çalışırken sanatçı dostlarımızdan çok önemli bir adım geldi. Bizleri onlardan hiçbir talebimiz yokken aradılar. Dediler ki ‘Biz KOCAV’ı yaklaşık 30 yıldır takip ediyoruz. Samimiyetini, ilkelerini biliyoruz; bu çorbada bizim de tuzumuz olsun, hiç olmazsa restorasyonuna katkı yapacak bir adım atalım.’ Ve bir araya geldiler. Bizlerin isteği ve koordinasyonu ile değil, kendi istekleri ve gayretleriyle. Çağrı yaptılar ve yüzlerce eser topladılar. Bugün açılışını yapacağımız bu sergi KOCAV ideallerine gönül vermiş değerli sanatçı dostlarımızın yürekten destekleriyle açılıyor. Onlar, bu sanatları sadece elleriyle değil, yürekleri ve ruhlarıyla da icra ettiklerini; bu sanatın ruhunu, özünü idrak ettiklerini attıkları bu adımla bir kez daha göstermiş oldular. Sergiye katkıda bulunan tüm sanatkârlarımıza, Hât’ta Hasan Çelebi’den Hüseyin Kutlu’ya, Ebru’da Alparslan Babaoğlu’dan Yılmaz Eneş’e, Tezhip’te Nazlı Durmuşoğlun’dan, Bihter Özmimar’a kadar; yine Gravür’de Cemal Akyıldız, Resim’de İlhami Atalay’a kadar 100’e yakın sanatçıya huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Sayın valime, Sayın müsteşarıma, Sayın Fatih kaymakamımıza, sergiye gelen sizlere, ayrıca gecesini gündüzüne katarak bu sergiyi sizlere hazırlayan KOCAVlı çok değerli Sanatkâr Gönüller Eserleriyle KOCAV’a Destek olan genç kardeşlerime teşekkür ediyorum”
“KOCAV’ın hizmet aşkı hizmet bereketini getiriyor”
Vakıf Başkanı Av. Dr. Ali Ürey’den sonra kürsüye T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. A. Haluk Dursun geldi. Bü- rokratik bir konuşmadan ziyade samimi bir konuşma yapan Prof. Dr. Dursun, sanatçılara, sanat dostlarına ve kendisini sevince boğan gençlerin çokluğuna değindi. Sergiye gençlerin göstermiş olduğu yoğun ilgiden çok memnun olduğunu belirtti. KOCAV’ın bu hizmet aşkı- nı, 100 sanatçıdan yaklaşık 200 eser toplayarak elde ettiği bereketini büyük bir takdirle karşı- ladığını vurguladı ve sözlerini şöyle sürdürdü: ”Geleneksel sanatlarımızın Hat, Ebru, Tezhip başta olmak üzere yine modern uygulamaların bu üçgen içerisinde olması; Küçük Ayasofya’dan başlayıp Sultanahmet, Cafera- ğa’dan Süleymaniye’ye gidiyor olması ve tarihi binalardan geçip geçmişle geleceği buluşturuyor olması da bizi mutlu ediyor. Bir nevi bizim ananevi sanatlarımızın da Asr-ı Saadetini bugün beraberce bu sergide görmüş ve kutlamış bulunuyoruz.” Dursun, tebrik ve şükranlarını ileterek sözü İstanbul Valisi Vasip Şahin’e bıraktı.
“KOCAV yılların birikimi ile nitelikli faaliyetler gerçekleştiriyor”
İstanbul Valisi Şahin, bu tür faaliyetlerin geleceğe dair umutlarını yeşerttiğini ifade ederek sözlerine başladı ve KOCAV’ın gerçekleş- tirdiği serginin öneminden bahsetti. “Bu tür faaliyetler bizim geleceğimize dair olan umutlarımızı arttırıyor. Biz kadim bir kültüre sahip büyük bir milletiz. Bu faaliyetler aslında bu medeniyetin üzerinde biriken küllerin artık savrulmaya başladığı ve içindeki kor ateşin ortaya çıktığını gösteriyor. Bana göre de inşallah medeniyetimizin asr-ı saadetini tekrardan yaşıyoruz, yaşamaya başlıyoruz. KOCAV’ın 30 yıllık yürüyüşündeki çizgisi ilkeleri sabrı, metaneti ve vakur duruşu onları bugüne sağlam bir şekilde getirdi ve dilerim bundan sonra da bu faaliyetlerini arttırarak, başarıyla devam ettirecektir.’’ Şahin, sergiye emek veren tüm sanatçı ve sanatseverlere te- şekkür ederek sözlerine son verdi.
Açılış konuşmalarının ardından kurdelesi kesilen sergiye katılan misafirler, Batman Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Hakkı Ertan tarafından gezdirildi. Ertan, misafirlerle yakından ilgilenerek her bir eser hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Açılış töreni, İstanbul Valisi Vasip Şahin, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. A. Haluk Dursun, Fatih Kaymakamı Ahmet Ümit ve KOCAV mensup, mezun ve öğrencilerinin yoğun katılımı ile gerçekleştirildi. Medyanın da yakından takip ettiği törende TRT AVAZ canlı yayın yaparak sergi hakkında kamuoyunu bilgilendirdi, röportajlar yaptı. Eserlerin Birçoğu Satıldı Türkiye’nin dört bir yanından gelen eserlerin sanatseverlerle buluştuğu sergide 200 adet eser yer aldı. Her birinin kıymetli sanatçıları- mızın imzasını taşıdığı eserler yoğun ilgi ve beğeni topladı. Sergi, 10 Aralık 2015 tarihine kadar açık kalarak sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Sergilenen pek çok eser sergi bitmeden satıldı. Eserlerden elde edilen gelir KOCAV’ın satın alınan yeni binasının restorasyonunda kullanılacak.