YARIMADADA TARİH
Hacı Arif Bey Konağı’nda Cuma akşamları gerçekleşen Divan Sohbetlerinin, 16 Şubat 2024 tarihindeki post sahibi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yörük oldu. “İstanbul’un Meşhurları- Semtler ve Sular” başlıklı sohbetimizde kenti güzelleştiren yükselten medeniyetin tarihten beri ana öğesi olan sular ele alındı.
Konuşmaya başlanmadan önce vakfımız eğitimden sorumlu başkan yardımcısı Ümran AY’ın profesör olması pasta eşliğinde kutlandı ve hocamız konuşmasına başladı.
Suların Sırrı
Divan, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Bursa’da Zaman şiiri okunarak başladı. Bursa’nın su şehri olduğu ve suyun medeniyetin merkezi olduğu tarihsel olarak da Maveraünnehir’in önemi vurgulandı.
İstanbul’un seyirlik ve tadımlık olmak üzeri iki çeşit suyu olduğunu vurgulandı. Boğaziçi’ndeki suyun seyirlik sulardan olduğuna değinildi. Boğaziçi’nin seyrine doyum olmayan mevsimlik veya günün belli saatlerinde Bazen masmavi bazen yemyeşil firuze bir nehir gibi hal aldığından söz edildi. İçmeye doyamadıkları suları ise Tanpınar’ın Beş Şehir kitabında ele aldığı hatırlatıldı.
Suların ardından ele alınan bir diğer konu da mezarlıklar oldu. İstanbul’un hazire ve mezarlıklar tarafından çevrelendiğini, şehrin her tarafında ölümü hatırlayabileceğimizi belirten hocamız bunun dünyanın geçici olduğuna dair ve insan olmanın esasını kavramamız için çok değerli eserler olduğunun altını çizdi.
İstanbul’un Yapıları
Prof. Dr. Yörük, Zincirlikuyu mezarlığının eski halini ve orada yatan şahısları anlattıktan sonra İstanbul Üniversitesi’nde asistan olduğu zamanlarda yaşadığı anıları ve zamanında orada bulunan binaları aktardı.
İstanbul’un zikre değer apartmanları ve binalarını anlatan hocamız ve katkılarda bulunan dinleyiciler eşliğinde şu anda var olan ve yıkılan yapılar hakkında da bilgiler paylaşıldı.
Hocamız gençlere bir de tavsiyede bulundu. İstanbul sevdalılarının mutlaka İstanbul haritalarına göz gezdirmesini söyledi. Böylece eski yapıların ve İstanbul’un gizli yapılarının keşfedilebileceğini söyledi.
Suriçi’nde başka yerlerde eşine az rastlanacak kilise-camilerin olduğu, etrafımızda bu yapılara rahatça erişebileceğimizi, içine girebileceğimizi söyledi. Camiye çevrilen kiliseler olmasına rağmen kiliselerin tamamen kapatılmadığını, ihtiyaca yönelik değiştirildiğini belirtti.
Dinleyenlerin katkıları ve Prof. Dr. Ahmet Yörük’ün anılarını anlatmasının ardından haftalık divan sohbetinin sonuna gelindi.
Hazırlayan: Bahadır Yücel (Gelişme-2)