12 Eylül 2024

İlim Sahifelerinde Bir Nefes: Rengâhenk 53. Sayı

“Şu alemde saklı duran birçok ilim vardır. Ah! Onları taşıtabilecek erleri bulsam.” İşte o meşakkatli yolları aşan, ilim kervanı erlerinin keşfettikleri diyarlarda serpiştirdikleri tohumların mahsulü olan RengâhenkDergisi’nin 53. sayısıyayımlandı. Ardında bıraktığı nice sayılarla birlikte gelin, hep birlikte kervanımızda birer ilim şerbeti içip 53. sayımızın birbirinden kıymetli yazılarından oluşan bu yolculuğa iştirak edelim.

Defteri-i Kadim bölümünde ‘‘Osmanlı Devleti’nde Diploması ve İlk Temsilcileri’’ ile Osmanlı diplomasisinin önemli noktalarını vurgulayanAybala Tüzün bizleri karşılıyor. Ardından Hilal Nur Güney’in kaleminden ‘‘E.E’’ okurlarını tarihin ve şiirin hemhal olduğu beyitleriyle selamlıyor.Makale bölümünde Meryem Karakulak’ın fikir ve bilgilerini incelikle işlediği ‘‘Büyük Taarruz’un 100. Yılı’’ okuyucularına Kurtuluş Savaşı ruhunu yeniden yaşatarak tarihin bilinmeyenlerine dem vuruyor. Nuray Şişko’nun ‘‘TV Programlarında İnsanı Şekillendirme Gücü’’ çevirisi okuyucusuna televizyonun gerçeklerinden bahsederken ‘‘Filtre Kahve’’ ile Oğuzhan Kanat, modanın travmatik bir gerçeklik olduğunu carpe diem mağazasında nostalji reyonunun tükendiğini, fütürizm rafının yağmalandığını anlatıyor. Sizlerde kahvelerinizden birer yudum alırken raftakiler bölümünde Yusuf Bilal Akkaya’nın insan olgusu çerçevesinde neşrettiği ‘‘Olgun Bir Eser: Biz İnsanlar’’ ile modern insanı okuma fırsatı yakalıyoruz. ‘‘Dur-Dinlen… Spor Hayatında Yer Alsın’’ röportajıyla Merve Öksüz, Turgut Kozan ile sohbetlerini okuyucularıyla paylaşırken İncir Çekirdeği köşesinde Ayşe Burhan Aytekin’in ‘‘Canlı Süs Eşyaları’’ adlı yazısı bol anekdotu, arabesk sosu ve flashback geçişleriyle okuyucusunu sersemleten sıra dışı bir biyografi olan Fink’i ele alıyor. Serbest kürsümüzden Beyzanur Kandemir’in ‘‘Toprak Alıştırır’’ yazısıtoprak, yöre ve bereketkonularını ele alarak tam bir Türkiye mozaiği meydana getiriyor.

Dergimizin kültür ve sanat bölümünde ‘‘Bugünün Sanatçıları 2: Sanatla İç İçe Bir Hayat’’ yazısıyla Şeyma Nur Gültekin, minimalist müzik akımının Türkiye’deki temsilcilerinden olan Büşra Kayıkçı’nın sanat serüvenini ele alıyor. Doç.Dr. Ümran Ay Say’ın kaleme aldığı ‘‘Divan Şiirinin Bilge Sesi’’ yazısında Ragıp Paşa’nın kalemini milletine adadığının nişaneleri okuyucularına neşrediliyor. Sümeyye Örnek’in ‘‘İstanbul’da Bir Filozof’’ yazısında Prof. Dr. Teoman Duralı’nın namütenahi fikir dünyasını ve felsefe bilimindeki etkileri vurgulanıyor ve hemen ardından Nurettin Çökmez ‘‘Barış Hasreti’’ ile savaşın karanlık yüzünü, barışa hasret kalan çocukların gözyaşlarını sinenizde hissetmenizi sağlıyor. Hasbihal’de şöyle bir soluklanıp ‘‘60 Yıllık Emek: Özkonak Lokantası’’ yazısı ile Ayşenur Güz ve Burhan Kerem Özdemir geçmişten günümüze esnaf kültürünü ve esnaflık mesleğinin ince noktalarını bizlerle paylaşıyorlar. 53. sayı muhteviyatı ile okuyucusuna ilimin her rengini hissettiren yukarıda bahsi geçen geçmeyen ‘‘Zamanın Rüyası, Ayraç Efendi ile Püskül Hanım, Fotoğraf Söze Geldi, Tekno-can, Ocak’ta Mizah Var, Üçüncü Göz, Deneme, Çelebi’’ köşelerinde siz okuyucuları ile buluşmayı bekliyor.

Haber: Enis BİLİCİLER (İhtisas 1)