13 Eylül 2024

KOCAV Görsel Yayınlarıyla da Kültüre Hizmet Ediyor

Kültür Ocağı Vakfı iştiraklerinden biri olan KOCAV Yayıncılık, KOCAV Kitap Evi, basılı yayınlar ve görsel yayınları ile kültür hayatımıza kalıcı eserler kazandırmak, sosyal ve kültürel çalışmalara imza atmak amacıyla kurulmuştur. Bununla birlikte Vakıf bünyesinde üretilen ilmi, bilimsel, akademik etkinlikleri kamuoyuna duyurarak,  kültür hazinelerimizi paylaşabileceğimiz projeler üretmektedir.

KOCAV Yayıncılık, 2005’in Mart ayında Süleymaniye’yi hareketlendiren kültür mekânlarından biri olan KOCAV Kitap Evi ile hizmetlerine başlamıştır. Basılı yayınlar bağlamında kitap ve dergi olarak çalışmalarını sürdüren KOCAV Yayıncılık, yayın hayatına Prof. Dr. H. Musa Taşdelen’in Siyaset Sosyolojisi kitabı ile 1997 yılında başlamıştır. Süresiz yayın olarak KOCAV Yayınları, Akademi Dizisi, Rengâhenk Edebiyat ve Düşünce alt markalarında eserler vermektedir. Şu ana kadar 13 kitap basılmıştır. Süreli yayın olarak ise KOCAV Bülteni, Rengâhenk, Türk Kültürü ve Düşünce dergileri neşredilmektedir.

Kültürel Değerlerimizi Televizyona Taşıdık

KOCAV, geniş kitlelere ulaşmak için basılı yayınların yanında görsel yayınlarla da kültüre hizmet etmeye devam etmektedir. Televizyon programları ile başlayan görsel ürünler, belgeseller ile hedef kitlesini genişletmiştir. İlk televizyon programına 2011 yılında Kültür Harmanı ile başlayan KOCAV, bugüne kadar Vizesiz ve Kültürden Medeniyete olmak üzere üç tane televizyon programına imza atmıştır.

Kültür Harmanı, mezunlarımızdan Murat Çeri’nin yönetmenliğinde 2011’in Haziran ayında TRT AVAZ ekranlarında yayın hayatına başladı. 4 yıl boyunca her hafta yayımlanan program117 bölüm sürdü.Kültür Harman’ı her hafta farklı mekânlarda evlerimize konuk oldu. Her saniyesi dolu dolu geçen Kültür Harmanı, beş bölümden oluşuyordu: Başucu Kitapları, Bir Sevdadır Sinema, Geçmiş Zaman Olur ki, Şarkılar Bizi Söyler. Her programda, zengin içeriği, tarihsel, kültürel, edebi bilgileriyle, 30 dakika boyunca gönlümüze dokundu.

Vizesiz,yönetmenliğini mezunlarımızdan Murat Çeri’nin üstlendiği yine TRT AVAZ ekranlarında yayımlanan ikinci televizyon programımızdır.Çekimleri, vizesiz dolaşım hakkı bulunan 6 Balkan ülkesinde (Bosna-Hersek, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Arnavutluk, Makedonya) gerçekleştirilmiştir. İlk bölümü 2011 yılında yayımlanan program, Bosna-Hersek’te 3 bölüm diğer ülkelerde ise 2’şer bölüm olmak üzere toplam 13 bölüm olarak planlanmıştır. Tarihi köklerimizdeki bağlarımızı tazeleyip, ortak sevinç ve hüzünleri izleyici ile buluşturan Vizesiz, programı, aynı zaman da ülkelerin sosyal, kültürel, siyasi ve iktisadi yönlerine ışık tutmuştur.

Kültürden Medeniyete,2014 yılında KOCAV Yayıncılık’ın üçüncü televizyon programı olarak hayata geçirilmiş bir projedir. Türk kültürünü ve yoğrulduğu medeniyeti derinlemesine irdeleyen kültür-sanat programı Kültürden Medeniyete, TRT AVAZ ekranlarında 26 bölüm yayımlanmıştır. Her hafta özel konu ve konukların farklı bir mekânda izleyiciye merhaba dediği Kültürden Medeniyete, kültürel ve sanatsal zenginliğimizi insanımızla buluşturup geçmiş ile gelecek arasında görsel köprü kurmuştur.Yönetmenliğini mezunlarımızdan Murat Çeri’nin yaptığı, her hafta 30 dakika yayımlanan program yedi bölümden oluşmaktadır: Türk Dünyasından Şiirler, Divan Sohbetleri, Bir Kitap, Bir Film, Türk Töresi, Keşfi Kadim, Şarkıların Dilinden.

KOCAV Belgeselleri Ahde Vefa Sunuyor

KOCAV, televizyon programlarından sonra ilk görsel yayıncılık ürününü belgesel alanında vermiştir. “Uluğbeyler” adıyla hayata geçirilen belgesel dizisinde Türk ilim, kültür, sanat hayatına damga vurmuş önemli isimler anlatılmaktadır. Bugüne kadar Turan Yazgan, Emin Işık ve Süheyl Ünver gibi üç önemli isim belgeselleştirilmiştir.Uluğbeyler belgesel dizisi TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü tarafından desteklenmektedir.

Türk Dünyasının Korkut Atası Görselleştirdik

Uluğbeyler belgesel dizisinin ilk çalışmasında Türk dünyasının korkut atası Prof. Dr. Turan Yazgan anlatıldı. Prof. Dr. Turan Yazgan’ın hayatı, doğumundan yetişme sürecine, eğitiminden dava adamlığına kadar tüm ayrıntılarıyla görselleştirildi. Belgesel filmde, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Başkanı Közhan Yazgan, Azerbaycanlı Şair SabirRüstemhanlı ve Sanatçı Esat Kabaklı’nın da aralarında bulunduğu Prof. Dr. Turan Yazgan’ın hayatına girmiş 26 farklı isimle röportajlar gerçekleştirildi. Çekimleri Türkiye ve Azerbaycan’da yapılan 63 dakikalık belgesel film, 10 kişilik bir ekiple 1 yılda tamamlandı. Yönetmenliğini mezunlarımızdan Murat Çeri’nin yaptığı belgeselin galası, 20 Mayıs 2017’de İstanbul Üniversitesi Kongre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Uluğbeylerimizden Emin Işık’ı Anlattık

Uluğbeyler belgesellerinin ikincisinde sondönem düşünce dünyamızın öncü isimlerinden Dr. Emin Işık anlatıldı.Belgesel filmin yönetmenliğini, mezunlarımızdan Murat Çeri yaptı. Mayıs 2017’de çekimlerine başlanan belgesel film Kasım 2017 tarihinde tamamlandı. Hayatının ve eserlerinin görselleştirildiği Uluğbeyler Emin Işık belgesel filminde hocayı yakından tanıyandostları ve rahle-i tedrisatından geçmiş öğrencileri ile röportajlar yapıldı. Prof. Dr. Sadettin Ökten, Prof. Dr. Yumni Sezen, Dr. Ali Ürey, Prof. Dr. Nihat Öztoprak ve Serdar Tuncer gibi önemli isimler Emin Işık ile ilgili hatıralarını paylaştılar. Belgesele kum sanatçısı Veysel Çelikdemir destek verdi. Belgeselin galası, 22Aralık 2018’de İstanbul Üniversitesi Kongre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Osmanlı ile Cumhuriyet Arasında Sanat Köprüsü Süheyl Ünver

Belgesel dizisinin üçüncü bölümünün konusu ise kültür ve sanat tarihimizin unutulmaz isimlerinden Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver oldu. Yönetmenliğimi KOCAV Mezunu Mesut Aytekin’in yaptığı belgesel Kasım 2018’de tamamlandı. Çekimleri bir yıl süren programda GülbünMesara, Prof. Dr. Çiçek Derman, Prof. Dr. Uğur Derman, Hüseyin Kutlu, Aykut Kazancıgil ve Beşir Ayvazoğlu gibi Süheyl hocanın hayatına dokunmuş 16 isimle röportaj yapıldı.