24 Nisan 2024

KOCAV Uluslararası Ebru Tarihi Sempozyumu Düzenledi

İstanbul Üniversitesi ve Kültür Ocağı Vakfı’nın birlikte düzenlendiği “Uluslararası Türk Ebru Tarihi Sempozyumu”, 6-7 Aralık 2013 tarihlerinde İÜ Güzel Sanatlar Bölümü’nde Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

İki gün süren sempozyumda 20 tebliğ sunuldu. Türkiye’nin farklı üniversitelerinden ve kurumlarından gelen katılımcılar ebru sanatını tarihten bugüne farklı yönleri ile ele ayrıntılı şekilde ele aldılar.

Sempozyumu ile ilgili olarak Sempozyum Akademik Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. ve aynı zamanda KOCAV Mütevelli Üyesi 6 Aralık 2013 Cuma Mustafa Hakkı Ertan (Batman Üniversitesi) sempozyum hakkında şu açıklamalarda bulundu:

“Bu sempozyum sanat tarihi açısından bugüne kadar yapılmış en önemli sempozyumlardan birisi. Çünkü ebru sanatı, ebrunun kökeni, tarihi, kütüğü ile alakalı ilk defa Türkiye’de bir sempozyum düzenlendi. Kültür Ocağı Vakfı başta olmak üzere İstanbul Üniversitesi’ne bu desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum.

Sempozyumumuzda ebrunun 1500’lü yıllara kadar serüvenini görmüş olduk. Bilinenin aksine ebru çok yaygın olarak özellikle Osmanlı döneminde çok yaygın olarak kullanılmış. Her ne kadar 17. ve 18. yüzyıllarda bu yaygın olarak görülüyorsa da bunun daha öncesine dair örnekleri de var. Sempozyumda 300 yıl-400 yıl öncesine ait ebruları inceledik ve bu sanat dalının çok eski bir gelenek olduğunu bir kere daha kanıtladık. Osmanlı Devleti’nde zanaat olarak ortaya çıkan ebru aynı zamanda bir sanat dalıdır diyebiliriz.”

Sempozyumda her oturum ebruya emek vermiş bir sanatçıya (Necmeddin Okyay, Christopher Weimann, Nusret Hepgül, Süheyl Ünver, Hatip Mehmed Efendi, Seyh Ethem Efendi, Mustafa Düzgünman) adandı.

Sempozyum kapsamında KOCAV’ın katkılarıyla hazırlanan “Osmanlı Arşivinden Seçme Ebrular Sergisi” de katılımcıların beğenisine sunuldu.

Türk ebru sanatını ve kültürünü ortaya koyan sempozyumu öğrenci ve öğretim üyeleri yakından takip etti.

KOCAVLI öğrencilerinden başından sonuna görev aldığı Sempozyum’un Akademik Kurulu’nda şu isimler yer aldı: Nil Baydar, Ahmed Vefa Çobanoğlu, Mustafa Hakkı Ertan, Gürcan Mavili, Selçuk Mülayim, Aras Neftçi, Zübeyde Cihan Özsayıner, Zeynep Tarım.

Büşra Kayabaş (İhtisas 2)