Toplum Metafiziği
1 Mart 2024 Cuma günü gerçekleştirilen KOCAV Divan Sohbetleri Kitap Söyleşisinde, yönlendiriciliğini Semra Sucunun üstlendiği Toplum Metafiziği kitabı yazarı 29 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahsin Görgün’ün değerli katılımlarıyla gerçekleştirildi.
Semra Sucu’nun, “Toplum Metafiziği” kitabında yer alan “Düşüncenin bir gelenek içinde olduğunu bilmeyenler düşünemezler.’’ Sözüne atıf yaparak “Klasik İslam düşünürünü nasıl anlayabiliriz?” sorusunu yöneltmesi ile başlayan programda Görgün, Alman Filozof Hegel’in “Felsefe tarihi yazmanı şartı filozof olmaktır, eğer filozof değilseniz felsefe yapamazsınız.” sözüne katıldığını, dolayısıyla düşünür değilseniz düşünce tarihi yazılamayacağını belirtir ve bir düşünürü anlamanın üç mertebesi olduğunu ekler. Bunlardan ilki: Bir metni ilk okuduğumuzda ne anladığımızdır. İkincisi: Akademik okumadır. Metnin içinde bulunduğu bağlamı dikkate alarak ve kullanılan kavramların nereden geldiğine bakarak, bu çalışma ile ilgili kimler neler yazmış bu çalışmadan önce bu konu hakkında hangi çalışmalar yapılmış bunların her birini dikkate alarak okumaktır. Üçüncü mertebe: Felsefi okumadır. Felsefi okumanın özelliği şu; siz o metni alıyorsunuz, o metni aldıktan sonra o metnin sorularını yeniden soruyorsunuz, kavramlarını yeniden düşünüyorsunuz, varsayımlarını yeniden gözden geçiriyorsunuz, bütün argümanlarını yeniden elden geçiriyorsunuz ve ona bağlı olarak da sonuçlar farklılaşıyor. Siz o eserin ilgili olduğu alanı düşünerek onu yeniden kuruyorsunuz, yeni hipotezler oluşturuyorsunuz dolayısıyla alanı yeniden kuruyorsunuz.
ALLAH’IN ESERLERİNE BAKIP BELİRLİ BİR MANTIK ÇIKAR MI?
Allah sınırsız ve sonsuzdur ama âlemde ne varsa sınırlı sonludur. Şimdi sınırsız ve mutlak ile sınırlı arasındaki irtibatı makul bir şekilde kurma imkânı yok. Makul şekilde kurmak için öyle bir düşünme tarzı geliştireceksiniz ki sonsuzluğu ihata edecek, Allah’ı ihata edecek, tanım gereği de ihata edilmiş olan bir şey zaten Allah değil Allah’ın verdiği kabiliyetle Allah’ın peygamber aracılığı ile bize ilettiği bilgiler üzerinden Allah hakkında bilgi edinebiliriz ama o Allah’ın bize bildirmesine bağlı. Batı toplumlarında olan evrim gibi düşünceye sahip olan toplumların temel argümanı: Allah insanı terk etti. Onun alternatifi Allah’ı inkar etmek yani her şey kendiliğinden oldu. İşte insan olacak, gözü olacak, gözünde hücre olacak… Mevcut Bigbang teorisine göre, karbon patlaması teorisine göre. Nerden çıktı nasıl oldu daha önce olabilir miydi olamaz mıydı bu soruların cevabı yok.
Bu birkaç sayfaya sığdırılamayacak kadar engin bilgiyle divan takipçilerini aydınlatan kıymetli hocamız Tahsin Görgün’e şükranlarımızı sunar, Kocavlıları da bu ilim atmosferine davet ederiz.
Hazırlayan: İzzet Hoşgör (İhtisas 2)