Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı kapsamında düzenlemiş olduğumuz etkinliklerimizin ödüllerinin de takdim edildiği “Cumhuriyetimizin 100. Yılı Özel Programı”, 28 Ekim tarihinde Erol Güngör Kültür Merkezimizde yoğun bir katılımla, şölen havasında gerçekleştirildi.
Program saat 17.00’de misafirlerimize ikramla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Vakıf Başkanımız Av. Dr. Ali Ürey yaptığı açılış konuşmasında Cumhuriyetimizin 100. yılıyla ilgili duygu ve düşüncelerini, Vakfımızın yaptığı çalışmalardan bahsetti.
“Muasır Medeniyet Seviyesinin Üzerine Çıkmak”
“Değerli dostlar, 2022 yılının yaz aylarından itibaren Cumhuriyetimizin 100. yılı için hazırlıklara başladık. Bu maksatla, akademik ve kültürel etkinlikleri planlamak üzere iki ayrı komite kurduk. 2022 yılı Ekim ayında ilk etkinliğimizde ‘Lozan Paneli’ni düzenledik. Prof. Dr. Mustafa Budak, Prof. Dr. Mehmet Akif Okur, Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak ve Doç. Dr. Ramazan Erhan Güllü gibi alanlarında uzman akademisyenlerin ağzından Lozan’ı dinledik. Ve neticesinde şunu anladık ki Türkiye Cumhuriyeti’ni prangalara vuran bir madde yokmuş.
Ekim 2022 ayı itibariyle başlayan Divan Sohbetleri’nin başlığını da yine Cumhuriyet’e ve 100. yılımıza ayırdık. KOCAV Bülteni, Rengâhenk, Düşünce ve Türk Kültürü İncelemeleri Dergisi gibi süreli yayınlarımız Cumhuriyet özel sayılarını çıkardılar.
Öğrenci Sempozyumlarımızın konusunu Cumhuriyet olarak belirledik. 2023 Bahar döneminde Cepheler ve Komutanlar, 2023 Güz döneminde ise Cumhuriyetimizin Kurumlarını yine Öğrenci Sempozyumuyla gündeme getirmeye gayret edeceğiz.
2023 yılından bağımsız olarak, her daim Cumhuriyet’i ve Cumhuriyet’in değerlerini anlatmaya ve yaşatmaya çalışacağız. Onları, ne gelişme ve modernleşme denilince sadece Batıcılık akıllarına gelen bağnazlara, ne de İslâm denilince akıllarına Araplaşmak gelen bağnazlara yem etmeyeceğiz. Biz, Kültür Ocağı Vakfı olarak; Müslüman Türk’ün idrakinde olarak, özgüvenimizle Müslüman Türk’e yakışır bir şekilde bu Cumhuriyeti, Atamızın işaret ettiği gibi muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkaracağız. Bunu başarmak için üzerimize ne düşüyorsa yapacağız.”
“Güzel Selamlaşmak”
Programın devamında, makale yarışmamızın ülkemizdeki tüm Sosyal Bilimler Liselerine duyurulmasında desteklerini esirgemeyen Milli Eğitim Bakanlığını temsilen Milli Eğitim Bakan Danışmanı Doç. Dr. Osman Sezgin bir selamlama konuşması gerçekleştirdi.
Doç. Dr. Sezgin konuşmasında, “Bendenizin fakültede verdiği derslerden bir tanesi, ruh sağlığı danışmanlığı dersi, ruh sağlığı danışmanlığı dersini verirken Freud’den bahsederiz, o bizim üstadımızdır. Freud; ruh sağlığı yerinde olan insan kimdir? diye sorar cevap olarak ise ‘bir tanesi seven, bir tanesi de üretendir’ der. Doğru söyler. Yalnız eksik söyler. Doğru söyledi diye alıp baş tacı edecek değiliz. Eksiklerini de dile getireceğiz. Bana göre birincisi kendini bilmektir, ikincisi sevmek, üçüncüsü üretmek olabilir. Dördüncüsü de iletişimde başarılı olabilmek. İletişimde başarılı olabilmenin yolu da selamlaşmaktan geçer. Eğer güzel selamlaşabildiysek, selamlaşmayı güzel becerebildiysek iletişimin gerisi de güzel gelir. Onun için selamlaşma konusundaki sıkıntıyı aşabilmek için Anadolu irfanına müracaat etmek lazım. Anadolu irfanı, Anadolu kültürü, aslında bugün dünyanın ihtiyaç duyduğu çok önemli bir kaynaktır.”
Sosyal psikoloji alanında çalışmalar yapan Kohlberg’den alıntılar yapan Sezgin “Kültür Ocağı Vakfı gibi bir kuruma hizmet etmekten büyük mutluluk duyuyorum. Buraya zerre kadar da emeğimiz geçtiyse bu da bizim için fevkalade önemli bir iktidar vesilesidir. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Fakat çok hoşuma giden bir sloganınız var: ‘Hilal’in Gölgesinde, Kalemin İzinde…’ diyorsunuz bu fevkalade güzel bir slogan, tebrik ederim, başarılar diliyorum, tekrar saygılarımı sunarım.” diyerek konuşmasını tamamladı.
Makale ve Hikâye Yarışması Ödülleri Takdim Edildi
Vakıf Meclisi Üyemiz Dr. Öğr. Üyesi M. Fatih Karakaya makale, Vakfımız Eğitimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ümran Ay ise hikâye yarışmalarının değerlendirme süreçleri hakkında davetlileri bilgilendirici birer konuşma gerçekleştirdiler.
İlk olarak “Prof. Dr. Erol Güngör Düşüncesinde Halkçılık ve Cumhuriyet” konulu makale yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi. Yarışmanın iki bin liralık Teşvik Ödülü’nü kazanan Denizli İbrahim Cinkaya Sosyal Bilimler Lisesi’nden Şerife Karınca, ödülünü Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu’nun elinden aldı. Beş bin liralık üçüncülük ödülünün sahibi Ordu Perşembe Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Bahar Güney’e ödülünü, Vakıf Meclisi Üyemiz Prof. Dr. M. Tayfun Amman verdi. İkinciliği, Erol Güngör’ün hocası Mümtaz Turhan’ın ismini taşıyan Sosyal Bilimler Lisesi’nden Bartu Kılıç kazanırken, On bin liralık ödülünü Doç. Dr. Osman Sezgin takdim etti.
Birinciliği kazanan Samsun İlkadım İbrahim Tanrıverdi Sosyal Bilimler Lisesi’nden Elif Karabaş’ın On beş bin liralık ödülünü ise Prof. Dr. Erol Güngör hocamızın eşi Prof. Dr. Şeyma Güngör hanımefendi takdim etti. Heyecanları yüzlerinden hissedilen öğrenciler, yarışma vesilesiyle Kültür Ocağı Vakfı’nı ve Prof. Dr. Erol Güngör gibi mümtaz bir şahsiyeti tanıdıkları için mutlu olduklarını dile getirdiler.
İkinci ödül bölümünde ise “Yüzyıllık Hikâye” konulu hikâye yarışmasında dereceye giren kişilere ödülleri takdim edildi. Hikâye yarışması ödülleri de, tıpkı makale yarışmasında olduğu gibi, Türkiye’nin dört bir yanına dağıldı. Yarışmanın mansiyon ödülünü Antalya’dan yarışmaya katılan Av. Alparslan Kahraman kazandı. Beş bin liralık Ödülünü, Vakıf Mütevelli Heyeti Üyemiz Dr. Mustafa Hakkı Ertan takdim etti. Üçüncülük ödülünün sahibi Nişantaşı Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fehmi Raif Erişen oldu. On bin liralık ödülünü Vakıf Meclisi ve Mütevelli Heyeti Üyemiz Prof. Dr. Mehmet Akif Okur takdim etti. İkincilik ödülünü almak üzere Konya’dan programa katılan Murat Koçak, On beş bin liralık ödülünü Vakfımız Eğitimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ümran Ay’ın ellerinden aldı.
Son ödül hikâye yarışmamızın birincisi, Zonguldak’tan yarışmaya katılan Sinan Davulcu’ya verildi. Yirmi Beş Bin liralık Ödül, Vakıf Başkanımız Av. Dr. Ali Ürey tarafından takdim edildi.
Program, Vakfımız Öğrencilerinden Yusuf Ekrem Çelebi, Mustafa Haluk Gültekin ve Can Miloğlu tarafından, Atatürk’ün sevdiği şarkılardan oluşan müzik dinletisiyle son buldu.
Cumhuriyetimizin 100. Yılı Özel Programından Kareler