15 Ekim 2024

Gravür Sanatçımız Cemal Akyıldız Vefat Etti

Son dönem gravür sanatının önde gelen ismi Cemal Akyıldız hocamız, 22 Kasım 2020 Cuma günü vefat etti. 88 yaşında vefat eden değerli gravür sanatçımız ikindi namazına müteakip Aşiyan Mezarlığı’na defnedildi. Değerli hocamız, birçok tarihi ve kültürel değerimizin gravür resmini çizerek onları geleceğe taşımamıza kaynaklık etmiştir.

Cemal Akyıldız hocamız, aynı zamanda Kültür Ocağı Vakfı’nın Merkezi olan tarihi Hacı Arif Bey Konağı’nın da gravürünü çizerek bize miras olarak bıraktı. Kültür Ocağı Vakfı’nın 2007 yılında Eminönü Belediyesi ile birlikte düzenlediği Süleymaniye Sempozyumu’nda gravür sanatçımız Cemal Akyıldız da “Gravürlerde Süleymaniye ve İstanbul Sergisi” başlıklı sergisi ile sempozyuma sanatını taşımıştı. Kendisine Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyoruz.

“Yazıdan Önce Resmi Öğrendim”

1932 yılında Trabzon’da doğan Cemal Akyıldız, küçük yaşlarından itibaren resme ilgi duymaya başlamış, resme olan ilgisini “Yazıdan önce resmi öğrendim.” sözleriyle aktarmıştır. 1949 yılında İstanbul’a güzel sanatlar fakültesinde okumak için gelen Cemal Akyıldız, İbrahim Çallı ve Hikmet Onat gibi usta ressamlardan dersler almıştır. Farklı atölyelerde çıraklık yaptıktan sonra henüz 18 yaşındayken Babıali’de kendi atölyesini kurdu. Kendi atölyesini kurduktan sonra kitap kapakları, okul kitaplarının içerisindeki resimler, hat sanatı eserleri, sinema afişleri yaparak sanatına devam eden Cemal Akyıldız, yaklaşık iki bin romanın kapağını tasarlamıştır.

Çizdiği tarihi resimlerle anılan gravür sanatçımız 2000 yılında Atatürk ve Kurtuluş Savaşı’nın belgeselini çizmek için Cumhurbaşkanlığı Ressamlığı’na seçilmiştir. 25’ten fazla Atatürk portresi çizip ve Mustafa Kemal’in dolaştığı bütün tarihi yapıları, muharebe sahalarını, karargâhları resmetmiştir. 1954 yılında çizdiği ve “Hayatımın en önemli naçizane eserim.” Olarak tanımladığı Mustafa Kemal Atatürk portresi, ilkokul kitaplarında ve karnelerinde yer almaktadır.

Haber: Aylin AYKUT (İhtisas 2)