25 Nisan 2024

2019-2020 Döneminde 90 Etkinliğe İmza Attı

Kültür Ocağı Vakfı 2019-2020 yılı faaliyetlerinin Güz Dönemini normal seyrinde tamamlarken Bahar Döneminipandeminedeniyleçevrimiçi faaliyetleri ile tamamladı. Fiziki birlikteliğin yerini gönül birliği aldı. KOCAV, tecrübesi ve kurumsallığı ile güzel gönülleri, ilim adamlarını, kültür ve sanat sevdalılarını bir araya getirerek tüm faaliyetlerini başarıyla sonuçlandırdı. 2019-2020 yılının faaliyetlerinin açılışı, her yıl olduğu gibi bu yılda “Hakk’a Yürüyen KOCAVlılar” faaliyeti ile yapıldı. Bu güzel milletin edep anlayışı ile Hakk’a Yürüyen KOCAVlılara ahde vefasını Kur’an-ı Kerim tilaveti ve dualarla sundu.

Vakfımız Süleymaniye’de açtığı yeni bir kültür kapısı olan Seyid Ahmet Arvasi Kültür Merkezi’nin açılışını tüm dostları ile birlikte coşku içinde gerçekleştirdi. Ardından tüm KOCAVlılar geleneksel Mezunlar Buluşması’nı gerçekleştirmek üzere İÜ Fuat Sezgin Kültür Kongre Merkezi’nde bir araya geldi. Ülkemizin dört bir yanından gelen mezunlarımız bir şölen havası gibi geçen gecede hasret giderdi.

Erol Güngör Kültür Merkezi’nde bu yılın ilk öğrencileri ile yenilenerek yine yeniden bir arada hem KOCAV’ı tanıttık hem de Türk-İslam Medeniyeti yolumuza yoldaş olanlarla ünsiyet kazandık. 8 hafta süren Güz Dönemi Seminerleri ardından “Emin Işık” konulu KOCAV 23. Öğrenci Sempozyumu, Prof. Dr. Nihat Öztoprak’ın danışmanlığında gerçekleştirildi. 29 Şubat’ta başlayan Bahar Dönemi Seminerleri salgın dolayısıyla tamamlanamadı.

Bu yılki Konferans/Panel/Açıkoturum dizisinin başlığı yıllardır süren her alandaki çalışmalarda hep eksikliği hissedilen ahlaktı.Bu sorumluluğun altında 4 yıldır “KaybolanAhlak’ın Peşinde” üst başlığı altında gerçekleştirilen faaliyetlere aynı başlık altında devam edildi. Prof. Dr. Ömer Say’ı, Prof. Dr. Asım Cüneyd Köksal’ı,Prof. Dr. İlhan İlkılıç’ı, Doç. Dr. YaylagülCeran Karataş’ı, Dr. Abdullatif Çeviker’i, Dr. Sait Başer’i, Dr. Adnan Çoban’ı, Dr. Oğuz Tan’ıkonferanslarımızda dinleme fırsatı bulduk.

Cuma akşamları gerçekleştirdiğimiz Divan Sohbetleri, KOCAV Hacı Arif Bey Konağı’nın Divan Salonu’nda, birbirinden değerli post sahipleri ve konuklar ile sıcacık ortamda bolca fikirler ve hasbi gönüllerden istifade etme fırsatı bulduk. Divan Sohbetleri’nin post sahipliğiniProf. Dr. Tayfun Amman, Prof. Dr. Ahmet Yörük, Prof. Dr. M. Akif Okur,Prof. Dr. Nihat Öztoprak, Prof. Dr. Hayrunnisa Alan,Doç. Dr. F. Mehmet Sancaktar, Doç. Dr. Dinçer Koç, Doç. Dr. Murat Elmalı,Doç. Dr. Kürşat Yıldırım, Doç. Dr. Vehbi Baysan, Bünyamin Aksungur, Dr. Ali Ahmetbeyoğru, Dr. Hakan Aydemir, Dr. Yıldız Daryal, Dr. M. Hakkı Ertan, Dr. Necmettin Özmen ve Dr. Ahmet Saçkesenyaptılar.

Üstadların ardından genç dimağların bayrağı devralma yolunda pusula olacak tecrübelerinin paylaşıldığı Genç Divan Sohbetleri, KOCAV Hacı Arif Bey Konağı’nın Divan Salonu’nda yapıldı. Mezunlarımız Arş. Gör. Esra Gültekin, Arş. Gör. Erdem Umudum, Yazar Beyza Karakaya ve Edebiyat Öğretmeni Ahmet Pak gençlerle buluştu.

Düşünce Sohbetleri’nde Prof. Dr. İdris Oğurlu, Prof. Dr. Yücel Oğurlu ve Doç. Dr. Necmettin Özmen Düşünce dergisinde yazdıkları yazıları okuyucuları ile birlikte ayrıntılı olarak mütaala etme fırsatı buldular.

Üstad Ziyaretleri programı ile kadirşinas ve çalışkan bir öğretmen Dr. Yıldız Daryal’ıve görgünün kapılarını araladığımız hoş sohbetleri ile ferahladığımız Belma Aksun’uevinde ziyaret ettik.

Ruhu yolculuğa çıkartıp gönlü genişleten şiirler için Edebiyat Söyleşileri programında yazar Raşit Ulaş’ın moderatörlüğünde şair Süleyman Çobanoğlu’nun şiirlerini dinledik.

Başarı Öyküleri’nde Gelenekli Türk İslam sanatlarında zirveye ulaşan bir isim Hattat, Ebru Sanatçısı Fuat Başar ve sanayi sektöründen Avrupa’ya uzanan başarıları ile TAYSAD YK Başkanı Alper Kanca hayatlarındaki başarı tecrübelerini bizlerle paylaştı.

Ekonomialanındaki faaliyetlerimizi organize eden KOCAV KAGEM, Ekonomi Divan’ında Yüksel Yalçın, Abdurrahman Kılıç, Abdülkadir Taşdelen, Tevfik Yamantürk, Günhan Karakullukçu’yu ağırladı.

KOCAV KAGEM, iş ve ekonomi dünyasından; kamu, özel sektörden seçkin kitleyi, “Girişimcilik ve Startuplar”ı konuşmak üzere Topkapı Eresin Otel’de Vakıf Meclis Üyemiz Hayri Budan’ın ev sahipliğinde bir araya getirdi. Netmarble EMEA ve Boğaziçi Ventures YKB ve StartersHub YKÜ Barış Özistek, canlı sunumuyla ufuk açıcı bir konuşma yaptı.

Vakfımızın düzenli olarak organize ettiği İstanbul İçi Gezileri’nde bu dönem öğrencilerimiz İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’ne, bilim ve teknolojinin tarihine yolculuk yapıldı.

KOCAV, manevi idrakin farkındalığında münevver yetiştirmek gayesinin bir gereği olarak uzun yıllardır düzenlediği Gelenekli Türk İslam Sanatları’dan Ebru ve Hat Sanatı kursları ile öğrencilerinin ruhunu nakşetmeye devam etti.

Türk Kültürü İncelemeleri Dergisi’nin 20. yılına özel sosyal bilimler alanında, hakemli dergilerin meselelerini tartışmak amacıyla “Sosyal Bilimlerde Akademik Dergiciliğin Meseleleri Çalıştayı” düzenlendi. Ayrıca Türk Kültürü İncelemeleri Dergisi 42. ve 43. sayılarını çıkardı.

KOCAV’ın bütün faaliyetleri sürerken 16. yılında KOCAV Bülteni, 61., 62. ve 63. sayıları ile KOCAVlı dostlara Vakfın faaliyetlerini anlattı. Rengâhenk Dergisi, 45., 46., ve 47. Sayıları ile raflarda yerini aldı.Düşünce Dergisi 9. sayısını “İnsani Varoluşun Bir Boyutu Olarak Bilgi”ve 10. sayısını “Üniversiteyi Yeniden Düşünmek” konusunda çıkartarak hür tefekkürün bozkırında düşünce üretmeye devam etti.

Yapımcılığını KOCAV Yayıncılık’ın üstlendiği Uluğbeyler Süheyl Ünver Belgeseli gösterimleri ve söyleyişileri Kırklareli Üniversitesi’nde başladı.

KOCAV halı saha futbol turnuvasını bu sene Vakıf Meclis Üyesi ve Seminer Hocalarımızdan rahmetli Durmuş Hocaoğlu’na ithafla “KOCAV Futbol Ligi Durmuş Hocaoğlu Sezonu” şeklinde tertip etti. KOCAV Spor Kurulu’nun organize ettiği KOCAV Futbol Ligi durmuş Hocaoğlu Sezonu, güz döneminde İBB Çırpıcı Sosyal Tesislerinde oynanan maçlarda KOCAV Hilal Sk, Pembe Panter JK, Mavi Hilal FC, BAM SK, Fukara Tim SK, Gökbörü SK takımları katılırken şampiyon KOCAV Hilal Sk oldu. Bahar döneminde salgın nedeniyle gerçekleştirilemeyen maçlar için takımların oyuncular “sağlık olsun ve gönüller bir olsun” mesajını verdi.

KOCAV Futbol Ligi takımlarındanPembe Panter JK sosyal sorumluluk projelerini ve faaliyetlerini sporun coşkusunu ve birleştirici gücü ile arttırıyor. Minik Kalpler arasında farkındalık oluşturmak ve çocukların yalnız olmadıklarını hissettirmek amacıyla dostluğun kazandığı bir maç düzenlendi. Ardından 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü kapsamında özel bir maç düzenlendi.

KOCAV Spor müsabakalarının vazgeçilmez haline gelen masa tenisi turnuvası bu dönem Hacı Arif Bey Konağı’nda tek kategoride 3 set üzerinden oynanırken, satranç turnuvasında dijital saatler taşlar arası stratejilerde zamanın temposunu tuttu.

Kültür dünyasına her alanda hizmet etmeyi gaye edinen KOCAV’ın Akademi Dizisi’nin 5., KOCAV Yayınları’nın 16. kitabı olan, editörlüğünüProf. Dr. Nihat Öztoprak, Prof. Dr. Davut Hut, Doç. Dr. Uğur Demir ve Doç. Dr. Ümran Ay’ın yaptığı“Sâhib-Kırân-ı Zaman Yavuz Selîm Han” kitabı yayımlandı. Kitap, KOCAV Yayıncılık tarafından akademik süreli yayın olarak çıkarılan Türk Kültürü İncelemeleri Dergisi’nin Yavuz Sultan Selim özel sayısının kitaplaşmış halidir.

Kovid-19 salgını sebebiyle evde kalınan günlerde Vakfımız takımları Twitter’dan KOCAV Yayınları’ndan çıkmış olan kitaplar takipçilerine hediye etti.

Kovid-19 salgın sürecinde faaliyetlerine ara vermeden devam eden KOCAV çevrimiçi platformda ilmi faaliyetleri adeta evlerimize getirdi. KOCAV TV Youtube hesabından ilk kez canlı yayın sohbeti gerçekleştirdi. Yöneticiliğini Vakfımız Mütevelli Heyeti ÜyesiDoç. Dr. Murat Elmalı’nın üstlendiği ilk sohbetin konuğu Prof. Dr. M. Akif Okur oldu. “Salgın Sonrası İçin Bir Gelecek Tasavvuru: Türk Evi” başlığında konuşmasını yaptı. Ardından ikinci sohbetin konuğu “Dünden Yarına Birlikte Yaşama Kültürü” başlığı ile Prof. Dr. Yücel Oğurlu oldu.“Covid-19 Sonrası Sinema Endüstürisi” başlığı ile salgının sinemada nabzını Dr. Öğr. Üyesi Mesut Aytekin ile tuttuk.  Post sahipliğini Üzeyir Doğan’ın üstlendiği ve konuğu Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu “Covid-19 Sonrası Türkiye ve Dünya Ekonomisi” konuşmak üzere KOCAV TV Youtube Sohbetleri’nde KOCAVlılar ile buluştu.

Meryem KARAKULAK

(KOCAV Mezunu)