23 Nisan 2024

Türkiye’den ve Türk Sporundan Ümit Varım

Her ayın son perşembesi KOCAV Kariyer Geliştirme Merkezi (KOCAV KAGEM) tarafından düzenlenen Ekonomi Divan Sohbetleri’nin Ekim ayı konuğu Beşiktaş Divan Kurulu Başkanı Tevfik Yamantürk idi. “Spor Ekonomisi ve Spor Kulüplerinin Yönetimi” konulu Ekonomi Divan Sohbeti, 31 Ekim 2019 tarihinde Hacı Arif Bey Konağı’nda gerçekleştirildi.

Takdim ve girizgâhın ardından kendisinin sadece sporla ilgili çalışmalar yapan birisi olmadığını belirten Yamantürk, konuşmasının genel eksenini tecrübeleri bağlamında spor alanında Türkiye’nin konumunu anlamak ve gelecek için ne yapılması gerektiğine değinerek sürdürdü. Bugünkü genel sorunun kulüplerin faiz yükü olduğunu ve spor kulüplerinin ellerindeki bütçeyi her ne kadar iyi yönetse de mevcut borçları yönetmekte zorlanıldığını, “inekten süt değil kan geliyor.” benzetmesiyle açıklamaya çalıştı.

Spor alanında konuşmanın keyifsiz ve riskli bir hal aldığına değinen Yamantürk, “borcu yönetmek, serveti yönetmekten daha zor.” diyerek önümüzdeki süreci bilgi, beceri ve ahlak niteliklerine sahip insanlarla geçilebileceğinin altını çizdi.  Yüksek borçluluk oranlarının gelecekte Türk takımlarının el değiştirmesine sebep olmaması için çalışılması gerektiğini belirtti. Özellikle kurulan ilk takımların Türk tarihi için arz ettiği ehemmiyet ve bir miras saygısını görmeyi hak ettiklerini belirterek bu durumun önemini vurguladı.

“Güçlü Bir Yapı Oluşturmak Mümkün”

“Türk sporu çok iyi gidiyor. Milli takımda kenarda oturan çocuklardan takım kurun ligde şampiyonluğa oynar. Türkiye’den ve sporundan ümitvarım.” diyerek özellikle Türk futbolu üzerinde duran Yamantürk, borç sorunu için de “Ben bu gelirlerle bu sorunun halledilebileceğine inanıyorum, bunun gerçekleşeceğini biliyorum.” cümleleriyle sözlerini sürdürdü. Önceliğinin Beşiktaş kadar Türk futbolu olduğunu belirterek güçlü bir yapının oluşturulmasının mümkün olduğuna değindi.

Ekonomi Divan Sohbeti, Tevfik Yamantürk’ün yöneltilen soruları cevaplandırması ve “Sistemde yaptırım olması ve kimsenin kendini sistemden daha zeki sanmaması gerekir.” sözleriyle sona erdi.

Hazırlayan: Burhan Kerem ÖZDEMİR(İhtisas 1)