5 Aralık 2024

Günhan Karakullukçu Ekonomi Divanından

İnsanlık Medeniyetini Sorgulamak

“İnsanlık medeniyetini ve her şeyi sorgulayacak cesaret gösterilmeli…”

Ekonominin hayatımızın ana unsuru olduğu ve borsayı kalp atışlarımız gibi takip ettiğimiz son zamanlarda KOCAV Kariyer Geliştirme Merkezi (KOCAV KAGEM) kapsamında yapılan Ekonomi Divanları ile hayat bulduk. KOCAV KAGEM kapsamında gerçekleştirilen Ekonomi Divanı’nın ilki 27 Ekim 2022’de Hacı Arif Bey Konağı’nda yapıldı. Her ayın son perşembesinde gerçekleştirilen Ekonomi Divanı’nın ilk konuğu iseiş insanı Günhan Karakullukçu oldu. 

Ekonomi Divanı’na deneyimlerinden bahsederek giriş yapan Karakullukçu dünyanın soğuk savaş bittikten sonra yapması gereken sorgulamayı şu anda yapmaya başladığını ifade etti. Çeşitli kişilerce oluşturulan “medeniyet”çatışmasının gerçekçiliğe sığmadığını ve bunu günümüzde de zaman ve kriz baskısıyla tekrar düşünmek zorunda kalışımızı anlattı. Batı’nın ya da Doğu’nun birbirine olan üstünlüğünün tartışılması yerine o diyalogu aşabilecek, onlardan daha büyük bir şey konuşmak ve söylemek mümkün mü bunun sorgulanması gerektiğini söyledi.

“Bizde 3 Paralı Sistem Var “

Günhan Karakullukçu günümüz Türkiye ekonomisi hakkında, Türkiye tarihini dönemlere ayırarak konuya girdi. Kendisi için en ayırıcı dönemin döviz taşımanın, döviz bulundurmanın,dövizle ilgili işlem yapmanın serbest hale geldiği yani 1989’un Ağustos ayında IMF sözleşmesi gereğince sermaye hesabının liberalize edildiği dönem olduğunu söyledi. Karakullukçu, “Ben bunu destekliyordum. Lakin sonrasında dövizi o kadar kullanmaya başladık ki döviz ikinci para haline geldi. Türkiye’nin tedavülde kendi parası vardı, yine kendisinin yarattığı dolar ve kendisinin yarattığı Euro parası vardı. Para politikası bunların üçüne göre hazırlanmış olsaydı Türkiye’nin son 30 yılı farklı olacaktı. Yani aslında 3 paralı sistem var bizde ama bunu yokmuş gibi davrandığımız için bir hata yaptık.” sözleri ile de nerelerde hata yaptığımıza dikkat çekti.

Bazı Fırsatları Değerlendiremedik

Günhan Karakullukçu 2001’deki kriz için uygulanan politika hakkındaki “2003-2013 arasını ben tahribat olarak görüyorum. O dönemde 1990’lar gibi olsaydı çok daha iyi performans gösterilebilecek bir ortamdı ama öyle bir performans gösterilmedi. 2013’ün Mayıs ayında Amerikan Merkez Bankası parasal genişlemeyi durduğunu söyledi. En büyük kırılma noktası da buydu. Türkiye’de o zamana kadar uygulanan politika tamamen dışardan gelecek büyük paraya bağlı olan bir politikaydı.”ifadeleri ile de o dönemde yapılanları eleştirdi.

Sorular ve cevaplarla ilerleyen Ekonomi Divanı’nda ekonomik kriz, siyaset, enflasyon, Kemal Derviş’in uyguladığı politikalar, Turgut Özal’ın ekonomiye bakışı, Kur Korumalı Mevduat Hesabı ile yapılmaya çalışılanların yorumlanması gibi birçok içerik yer aldı.

Haber:  Nazlıcan İLHAN (İhtisas 2)