7 Eylül 2024

Hata Yapan Oyun Dışı(!)

KOCAV Kariyer Geliştirme Merkezi (KOCAV KAGEM) komitesinde düzenlenen ekonomi divanı sohbetleri 2017-2018 yılının ilk divan sohbetini Haluk Ersoy ile 26 Ekim 2017 Perşembe günü gerçekleştirdi. Her ayın son perşembesi Hacı Arif Bey Konağında (HABEK) gerçekleşen divan toplantılarında bu ay Türkiye ekonomisinin son durumu değerlendirildi.

Mesleği ve öğrenimi gereği ekonomiyi yakından takip eden bir katılımcı kitlesinin hazır bulunduğu divan, katılımcıların kendilerini tanıtması başladı. Sohbetine Demirel’in,muhabirlerin “Ekonomi nasıl gidiyor?” sorusuna “Tek kelimeyle iyi, iki kelimeyle iyi değil” nüktesini aktararak başlayan Haluk Ersoy, gecenin ilerleyen saatlerinde hoş bir sohbet gerçekleşeceğini yüzlerdeki tebessümle bizlere gösterdi.

Ardından henüz yazım aşamasında olan kitabının haberiyle bizleri heyecanlandıran Haluk Bey kitabının içeriği ile ilgili çarpıcı bilgiler verdi. Henüz tam ismi kararlaştırılmamış olan iktisat tarihi romanı niteliğindeki kitabı Osmanlının son dönemlerinde yaşamış önemli iktisatçılarından olan Cavit Bey’in hayat hikayesi ışığında dönemin iktisadi yapısını değerlendirdiğini bildirdi.Kendisine kitabında başarılar diler ve dört gözle basımını beklediğimizi iletiriz.

‘Ekonomik sıkıntıları, krizleri neden aşamıyoruz?’ sorusuna verilen cevapta Schumpeter’in iktisat düşüncesine en önemli katkılarından biri olan yapıcı yıkıcılık yaklaşımının, dünya ölçeğinde bu krizlerde kullanılmaması gösterildi. En güçlü ekonomiye sahip ülkeler devrevi olarak yükselirler ve düşerler. Düştüklerinde ayağa kalkmak verimli olan firmalar sayesinde olur. Daha güçlü bir şekilde ayağa kalkmak için bazen yere yığılmak gereklidir” şeklinde verilen cevap geceye damgasını vurmuş ve sağlam bir özeleştiri oluşturmuştur.

İktisadın takibi ve öngörüsü çok güç olan ve üstün bir yetenek gerektiren denge işi olduğunu vurgulayan hocamız,Türkiye’nin kendi insan kaynağını güzel bir şekilde yönlendirip kullanabilse ekonominin çarklarını kendi lehine çevirebileceğini ifade etti. Türkiye’nin insan kaynağında gerçekten azımsanamayacak ölçüde iş yapabilme kabiliyeti, yeteneği olduğunu ve uluslararası yatırımcılar gözündediğer ülkelere kıyasla daha iyi bir konumda olduğu görülüyor.

Türk ekonomisinin dününe bugününe değinen Haluk Bey,ülkenin son zamanlarda yaşadığı buhranlar ve hain darbe girişimlerine rağmen beklenenden iyi durumda olduğunu bildirdi. Ülkelerde yaşanan darbelerin öncesinin ve sonrasının kritiğini yapan hocamız, bu ülkelerin yaşadıkları ekonomik krizler hakkında önemli bazı bilgileri bizimle paylaştı. Dünyanın şu an oldukça büyük sıkıntılar içerisinde olduğunu ve bu sıkıntıların yanında bizim gözümüzde büyüttüğümüz sorunlarımızın aslında devede kulak kalacağını, dışarıdan gelen bazı olumsuz eleştirilerine rağmen Türkiye’nin gelişmekte olan bir devlet olduğunu söyleyerek bizlerin kaygılarını hafifletip geleceğe dair umut aşıladı. Özellikle genç arkadaşlara kendi tecrübe birikimleriyle tavsiyelerde bulunarak sohbetini nihayete erdirdi.

HAZIRLAYAN

Naciye UYGUN (İhtisas 1)