29 Mart 2024

KOCAV Uluğbeyler ” Turan Yazgan” Belgeseli Galası Yapıldı

“Uluğbeyler Turan Yazgan” Belgeselinin Galası Yapıldı

KOCAV’ın yapımcılığını üstlendiği, Kültür Bakanlığı tarafından desteklenen Uluğbeyler Turan Yazgan belgeselinin galası, 20 Mayıs Cumartesi günü İstanbul Üniversitesi Kongre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Galaya, Turan Yazgan’ın öğrencilerinden olan Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş ve aynı zamanda Yazgan’ın ilk asistanlarından Prof. Dr. Sevgi Kurtulmuş, Yazgan’ın ailesi, öğrencileri, dostları ve KOCAVlılar katıldı.

“Uluğbeyler Bir Belgesel Dizisi Olacak”

Akademi, edebiyat ve sanat dünyasından yoğun katılımın olduğu belgesel galası saat 19’da başladı. Galada açılış konuşmasını Vakıf Başkanımız Av. Dr. Ali Ürey yaptı. Konuşmasında KOCAV’ın ahde vefaya verdiği önemi vurgulayan Av. Dr. Ürey, bu belgesel dizisinin de bunun en güzel örneği olduğunu söyledi. Av. Dr. Ürey, “Uluğbeyler Projesinin” ilki olan Prof. Dr. Turan Yazgan’ın ardından, Dr. Emin Işık hocamızın da belgeselinin çekileceğinin müjdesini verdi.

Vakıf Başkanımız Av. Dr. Ali Ürey’in ardından kürsüye Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Başkanı, aynı zamanda Prof. Dr. Turan Yazgan’ın oğlu Közhan Yazgan çıktı. Közhan Yazgan, babasının anlatıldığı belgeseli hazırladıkları için KOCAV’a ve belgesel ekibine şükranlarını sundu.

“Prof. Dr. Turan Yazgan Bir Dava Adamıydı”

Son olarak kürsüye Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş geldi. Prof. Dr. Kurtulmuş konuşmasında Turan Yazgan’ın Türk dünyasında yaptığı faaliyetlerden ve hocasının onun üzerinde bıraktığı izden, ileri görüşlülüğünden ve dava adamlığından bahsetti.

Konuşmaların ardından teşekkür plaketleri takdim edildi. İlk plaket belgesel filminin yönetmeni, KOCAV Mezunlarından Murat Çeri’ye Prof. Dr. Numan Kurtulmuş tarafından verildi. Daha sonra Vakıf Başkanımız Av. Dr. Ali Ürey Kültür Bakanlığı temsilcisi olarak programa katılan Berk Erdemli’ye KOCAV adına plaket takdiminde bulundu. Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı adına Vakıf Başkanımız Av. Dr. Ali Ürey’e de Közhan Yazgan tarafından bir plaket takdim edildi.

Plaket takdimlerinin ardından belgesel filmin gösterimine geçildi. Belgeselde Prof. Dr. Turan Yazgan’ın bugün kendileri üniversitelerde öğretim üyesi olan öğrencilerinin yanı sıra Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı yöneticileri ve Türk dünyasından temsilciler, Prof. Dr. Turan Yazgan’ı anlattılar.

Belgesel gösteriminin bitiminde Prof. Dr. Turan Yazgan’ın eşi Gülen Yazgan belgesel filminin yönetmeni Murat Çeri’ye Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı adına bir plaket takdim etti ve hayat arkadaşı Prof. Dr. Turan Yazgan ile ilgili duygularını paylaştı.

Törenin sonunda belgeselin yönetmeni Murat Çeri de kısa bir konuşma yaptı. Çeri, hazırladıkları Uluğbeyler belgesel dizisinden muratlarının ne olduğunu, bu diziyi Prof. Dr. Turan Yazgan ile başlatmış olmanın onlar için çok önemli olduğunu ifade etti. Belgesel ekibine ve yapımdaki emeklerinden dolayı KOCAV’a teşekkür etti.

Programın sonunda gelen misafirlere içinde “Uluğbeyler Turan Yazgan” belgesel filminin DVD’si ve KOCAV Yayınları’nın yer aldığı hediye paketleri takdim edildi.

Belgeselde 26 Kişiyle Röportaj Yapıldı

KOCAV, görsel çalışmalarına, belgesel dizisi “Uluğbeyler” ile devam etti. Belgesel dizisinin ilkinde Türk dünyasının korkut atası, ilim, kültür ve dava adamı Prof. Dr. Turan Yazgan anlatıldı. Prof. Dr. Turan Yazgan’ın hayatı, doğumundan yetişme sürecine, eğitiminden dava adamlığına kadar tüm ayrıntılarıyla görselleştirildi.

Belgesel filmde, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Başkanı Közhan Yazgan, Azerbaycanlı Şair Sabir Rüstemhanlı ve Sanatçı Esat Kabaklı’nın da aralarında bulunduğu Prof. Dr. Turan Yazgan’ın hayatına girmiş 26 farklı isimle röportaj gerçekleştirildi. Çekimleri Türkiye ve Azerbaycan’da yapılan 63 dakikalık belgesel film, 10 kişilik bir ekiple 1 yılda tamamlandı.

ULUĞBEYLER TURAN YAZGAN KÜNYE

Yapımcı: KOCAV Yayıncılık

Yönetmen: Murat Çeri

Yapım Sorumlusu: İbrahim Biz

Görüntü Yönetmeni: Reis Yaşar

Metin Yazarı: Ahmet Pak

Görsel Efekt: Hasan Turgut

Kurgu: Ahmet Şahin

Seslendirme: İsmail Hakkı, Enver Seyidoğlu, Cengiz Demir

Karakalem Çizimler: Harun Bahtiyar Özdemir

Prodüksiyon Sorumluları: Mehmet Tuncer, Hüseyin Bideci

Ulaşım: Ahmet Cihat Uysal

Kameramanlar: Mehmet Kürşat Duru, Samet Kahraman