Türk Kültürü İncelemeleri Dergisi, Cumhuriyetimizin 100. yılına özel olarak yayımlanan 50. sayısıyla okurlarıyla buluştu. Çeşitli konuların Cumhuriyetle temasına ışık tutulduğu sayı, dijital olarak yayımlandı.
Derginin tarih bölümünde, Recep Ahıshali “Arşiv Belgelerinden oluşturulmuş Reisülküttablar Listesi”, Alper Başer “Kuzeyde Bir Osmanlı Şehri: İsmail Geçidi (1739-1768), Hasan Ali Çakmak “Şirvânîzâde Mehmed Rüşdü Paşa’nın Amasya Sürgünü Sırasında Sadık Paşa’ya Gönderdiği Mektuplar (1871-1872), Cem Akar “Dönüm Dergisinin (Mecmuası) Köylüye ve Köylü Eğitimine Bakışı”, Emir Karakaya “How Far Is The Near East? Dynamics of Japanese – Turkish Relations Before It’s Official Beginning” konulu makaleleri yer almıştır.
Edebiyat bölümünde ise M. Esat Harmancı Selenay Bo “Aşığın Akıl Oyunu: Şathiye”, Ahmet Alkan “18. Yüzyıl Şairi Visâlî Ve Bilinmeyen Şiirleri”, Orhan Söylemez – Ömer Faruk Ateş “Türkiye Ve Türk Dünyasında Modern Cumhuriyetlere Giden Süreçte Edebiyatın Rolü”, Serap Denizmen “Ahmed Midhat Efendi Ve Mütercim İzzet Paşa’nın Bilinmeyen Mektuplaşması: Roman, Lisân, Batılılaşma ve Maârif Üzerine Tenkitler”, Muhammet Sani Adıgüzel “Cumhuriyet’in İlk Yıllarında Edebiyat: İsmail Habib’in Tevfik Fikret ve Mehmed Akif Üzerine Düşünceleri”, Milad Selmani “Çağdaş Azerbaycan Türkçesiyle Yazılmış Bir Kasîde-i Bürde Tercümesi” Eren Odaman “Yazma Eser Kaynaklı Halk Anlatılarında Masal Türü Tespiti: “Hikâyet-î İbrâhîm Şâh””, Anılcan Sıçrayık – F. Nalan Türkmen “Gazi Mustafa Kemal Atatürk Ve Türk Sanatı Tarihi: Taşınabilir Kültür Objeleri-Antikalar” konulu makaleleri ile okuyucuyla buluşmaktadır. Bu özel sayısı dijital halde https://tkidergisi.com adresi üzerinden herkesin erişimine açıktır.
Türk Kültürü İncelemeleri Dergisi, 2000 yılından bu yana alanda öncü hocaların katkılarıyla faaliyet göstermekte ve bilimsel, akademik anlamda kaliteli makaleler sunmaktadır. Hakemli dergi, tarih, edebiyat ve eğitim alanındaki makaleleriyle dikkat çekmekte olup MLA International Bibliography, Turkologischer Anzeiger gibi uluslararası indeksler ve Türkiye’nin tek sosyal bilimler veri tabanı ULAKBIM tarafından taranmaktadır.
Firdevs Beyza KOCA İhtisas 2