12 Eylül 2024

Dr. İnanç Sözer ile Türkiye ve Dünya Ekonomisi Projeksiyonu

KOCAV KAGEM tarafından düzenlenen Ekonomi Divan Sohbetleri, ülkemizin ve küresel ekonominin nabzını, kısa, orta ve uzun vadedeki iktisadi paradigmaları değerli konuklarıyla ele almaya ve kapsayıcı sohbetlerle değerlendirmeye devam ediyor. Garanti ve Odea Bankalarının eski Baş Ekonomisti Dr. İnanç A. Sözer “Türkiye ve dünya ekonomisi” üzerine 1 Aralık 2022 tarihinde bir Ekonomi Divanı gerçekleştirdi. Dr. İnanç Sözer, özellikle küresel gelişmelerin Türk ekonomisi üzerindeki etkilerini ve beklenen mali gelişmeleri anlattı.

“Bu Kadar Ekonomi Konuşmak İyi Değil”

Ekonomi Divanı, Dr. Sözer’in özellikle küresel gelişmelerin ülkemiz üzerindeki etkilerini paylaşmasıyla başladı. Dr. Sözer “Ekonomi her birimiz için kendi içimizde konuşmasak bile vazifemiz haline gelmiş durumdadır” tespitinde bulunarak Türk toplumunun bölgesel ve küresel ölçekteki ekonomi gelişmelerini merkeze alan bir gündeme sahip olduğuna vurgu yaptı. Türkiye’deki gelir adaletsizliği gerçekliğine dikkat çeken Dr. Sözer, bu durumun Türk toplumu ve iktisadi üretkenliğimiz üzerinde de ciddi etkileri bulunduğunu belirtti.

2008 Küresel Krizi ve Türkiye

21. yüzyıldaki finansal krizleri Türkiye perspektifinden değerlendiren Dr. Sözer, 2008 yılında meydana gelen ve yer yer hala etkileri devam eden ABD merkezli finansal krizin para basılarak çözüldüğüne dikkat çeken Dr. İnanç Sözer “Her kriz gibi 2008 finansal krizinin de dünya üzerinde bir tortusu kaldı. 2012 yılında Avrupa’da meydana gelen finansal krizinin de para ucuzluğu dolayısıyla yüksek borçlanmalara neden olduğunu” ifade ederek bugünlere ulaşan dünya ekonomisi durumunun verilerle yakın tarihini açıkladı. Türkiye’nin 2015 yılında yaşadığı politik paradigma değişimini de denkleme katan Dr. İnanç Sözer, 2018 yılından itibaren meydana gelen iktisadi gelişmeler üzerinde iç dinamiklerin etkili olduğunu vurguladı. Dr. İnanç Sözer“2018 yılında hem Merkez Bankası hem de maliye politikalarının aradaki seçimlerle beraber Türkiye’de çok değiştirdik”ifadeleriyle iç politikamızdaki gelişmelerin ekonomi pratiğimiz üzerindeki etkilerine vurgu yaptı.

Tek Cümlede 2022 Özeti

2022 yılı özelinde gelen soruları da yanıtlayan Dr. Sözer, 2022 yılını “kusursuz dengesizlik yılı” olarak tanımlayarak son 1 yıl içerisindeki ekonomik gelişmeleri ve durumu “düşünüleninde ötesinde kusursuz dengesizlikler meydana getiren” bir süreç olarak tanımladı.

Türk Ekonomisi ve 2023

Dr. Sözer, Türk ekonomisi için 2023 yılının net bir tablo meydana getirdiğinin altını çizerek “Dolar ve TL kurunun 22-23 lira bandına oturacağı konusunda herkes bir konsensüs kurmuş durumda. Herkes kurun daha yukarılara gideceğini net bir şekilde öngörmektedir” ifadelerinde bulundu. Türkiye’nin rekabetçi kur politikası ekseninde de değerlendirmeler sunan Dr. Sözer; “TL’nin endeks karşısındaki mevcut değeri %50 aşağılarda devam ediyor.” sözleriyle Türk lirasının makul değere ulaşması için politik, sosyal ve iktisadi olarak atılması gereken adımlara ve toplumsal olarak gençlerin ve yatırımcıların ekonomiye olan pozitifi bakış açılarının pratikte karşılık yaratılmasıyla meydana getirilebileceğini vurguladı.

Olumlu Gelişmelerin Miladı: 2024

Küresel ekonomiye de atıflarda bulunan Dr. Sözer, “2024 ve sonrasındaki 7 yılda beklenen olumlu gelişmelerin sac ayağı da 2023 yılı içerisinde alınacak önlem ve politikalarla belirlenecektir” ifadeleriyle 2023 yılının hem dünya hem de Türkiye ekonomisi için olumlu kırılma noktalarına gebe olduğuna da dikkat çekti. Türkiye’nin hak ettiği enflasyonun “tek haneli” olduğunu vurgulayan Dr. İnanç Sözer, “Türkiye %15 enflasyonda bugün ki %86 enflasyon rakamına izlediği yanlış politika ve yanlış tedavilerden gelmiştir.” Sözleriyle ekonomi politika ve uygulamalarına da dikkat çekti ve Türkiye’nin enflasyonu tek haneye indirecek potansiyele sahip olduğunu vurguladı.

KOCAV’a davetleri için teşekkürlerini belirten Dr. İnanç Sözer’in konuk olduğu Ekonomi Divanı, soru-cevap bölümüyle sona erdi.

Hazırlayan: Şafak YILDIRIM (İhtisas 2)