KOCAV’ın ilk dikili ağacı, üçüncü binası olanSeyyid Ahmet Arvasi Kültür Merkezi, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuayp Alpay, Vakıf Meclis Üyemiz Prof. Dr. Yümni Sezen, Murat Arvasive Vakıf Başkanımız Av. Dr. Ali Ürey’inkurdele kesmeleriyle 18 Ekim 2019 tarihinde açıldı. Açılış programına Türkiye’nin farklı yerlerinden, farklı yaş gruplarından birçok kişi, KOCAV mensup ve mezunukatıldı.
KOCAV’a Gönül Verenlerin Eseri
KOCAV’ın2003 yılından beri hizmet vermekte olduğu Hacı Arif Bey Konağı ve 2014 yılında faaliyete açtığı Erol Güngör Kültür Merkezi binaları kiralanmış yapılar olmasına rağmen Seyyid Ahmet Arvasi Kültür Merkezi tamamen Vakfımız sevenlerinin destekleriyle kendi mülkü olarak satın alınmış ve aslına uygun olarak restore edilmiştir. Toplam 306 kişinin destekte bulunduğu binada hiçbir kurum veya kuruluştan destek alınmamış olması,Seyyid Ahmet Arvasi Kültür Merkezi’nin açılışındaki heyecanı bir nebze daha arttırdı.
Seyyid Ahmet Arvasi Hocamıza Vefamızdır
Önceliği sahip olduğumuz değerleri bir sonraki nesle aktararak sürdürülmesi ve her zaman aynı kalarak yaşatılması olanVakfımız vefasını fikri bir önder, kapısı her zaman gençlere açık olan bir ağabey olarak tanıdığı Seyyid Ahmet Arvasi’nin adını kültür merkezinde yaşatacak olmasıyla göstermiştir. KOCAV, hasbilîk kelimesini sadece söylemlerinde değil hayatın her yerinde ve her anında yaşattığını göstermiştir.
“Dava Adamlığını Arvasi Hocadan Öğrendik”
Program birçok kişiyi bir araya getiren kokteyl ile başladı. Saat 17.30’da ise Mezun öğrencilerimizden Metehan Hepvar’ın sunuculuğunu yaptığıprogram konuşmalar ve kurdele kesimi ile devam etti. Programın açılış konuşmasını Vakıf Başkanımız Av. Dr. Ali Ürey yaptı. KOCAV’ın ilk mülkü olan binaya niçin Seyyid AhmetArvasi’nin isminin verildiğiniBaşkanımızşu sözlerle vurguladı: “Seyyid AhmetArvasi’nin bizler için önemini iki şey belirler. Fikri çizgisi ve dava adamlığı. Özellikle bizim gençliğin yaşadığı dönemde Pakistan’dan Mevdudi, Tunus’tan Gannuşi, Mısır’dan Hasan el-Benna ve İran’dan Ali Şeriati’lerin rüzgârı eserken, hiçbirine eyvallah demeden bir Türk nasıl Müslüman olur Seyyid AhmetArvasi bize onu göstermiştir. O, ısrarla Türk’ün zaferi İslam’ın zaferidir demiştir. İslam muzaffer olmak istiyorsa Türk mutlaka muzaffer olmalı demiştir. Onun için kendisi bizler için çok önemlidir.
Bunun yanında bir de dava adamlığı var. Biz hayatımız boyunca Arvasi hocamız gibi tevazu sahibi, davasına inanan ve inandığını yaşayan, yaşamakla da kalmayıp mangal gibi yürekle savunan bir başka adam görmedik desem yeridir. Biz bunun için Seyyid Ahmet Arvasi’nin adını ilk mülkümüze veriyoruz. İnşallah Allah bu eserle bizleri kendi rızasına uygun, bu millet üzerinden çok büyük işler yapmamıza bizi vesile kılar. Allah ne sizleri ne bizleri özellikle de bu büyük Türk milletini mahcup etmesin.” şeklinde konuştu.
“Arvasi Hoca Mutlaka Okunmalı”
Vakıf Başkanımızın ardından Vakıf Meclis Üyemiz aynı zamanda Arvasi hocamızın uzun yıllar yol arkadaşlığını yapmış olan Prof. Dr.Yümni Sezen konuşmalarını yaptı. Sözlerine duygulandığını belirterek başlayan Prof. Dr.Sezen, Arvasi Bey ile tanışıklıklarının 1964-65 Şubat’ında başladığını ve rahmetli oluncaya kadar devam ettiğini belirtti. “Çok yakın dostluğumuzun yanında fikir beraberliğimiz de vardı. Şahsen ben kendisinden çok istifade ettim. Gençlerin onu okumasını isterim, mutlaka okusunlar. O’nun eserleri Türk milliyetçiliğinin ve İslam ufkunun birlikte anıldığı şaheserlerdir, onları mutlaka okumamız lazım” ifadelerini kullandı.
“Arvasi Hocamızın Çok Bereketli Bir Çizgisi Var”
Seyyid Ahmet Arvasi’nin oğlu Murat Arvasi Bey duygu ve düşüncelerini şu sözlerle ifade etti. “Onun çizgisi inşallah çok feyizli, çok bereketli olacaktır ve de giderek kendisinin daha iyi anlaşılmasına sebep olacaktır. İnşallah çok hayırlara vesile olacağı kanaatindeyim. İnşallah O’nun dosdoğru yolundan sizler de istifade edeceksiniz. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun.”
Açılış konuşmalarının ardındanVakıf Meclisi ve Mütevelli Heyeti Üyemiz Dr. Mustafa Hakkı Ertan önce düşüncelerini, heyecanlarını konuklarla paylaştı ve açılışın hayırlara vesile olmasını temenni ederek dua etti. Tören kurdele kesiminin ardından sona erdi.
Resim altı veya yanı kutu şeklinde:SEYYİD AHMET ARVASİ KÜLTÜR MERKEZİ
135 m2 arsa alanı, 90 m2 taban oturumuna sahip.
3,5 katlı
12 müstakil daire
Tamamen ahşap
Aslına uygun olarak restore edildi.
Süleymaniye konaklarının nadir örneklerinden
Restorasyona 2017 yılında başlandı, 2018’de kültürümüze kazandırıldı.
Adres: Kirazlı Mescit Sokağı No:42-44. Süleymaniye-Fatih\İstanbul.
HAZIRLAYAN
Burhan Kerem ÖZDEMİR (İHTİSAS 1)
Sümeyye ÖRNEK (İHTİSAS 1)