10 Aralık 2024

KOCAV Karadeniz’e Uzandı

Salgın vesilesiyle sayıları artan çevrim içi toplantılar, birçok fırsatı da mümkün kıldı. Türkiye’nin dört bir yanındaki KOCAVlılarla çevrim içi toplantılar sayesinde kolaylıkla bir araya gelindi ve hasret giderildi. Bu toplantılardan biri de 2021 yılında başlatılan KOCAV Bölge Toplantıları idi. KOCAV Bölge Toplantılarının başlangıç bölgesi olarak Karadeniz bölgesi seçildi. Her KOCAVlıyla rahatça sohbet etmek amacıyla, kalabalık Karadeniz ekibiyle iki ayrı bölge toplantısı yapıldı.

İlk olarak 29 Haziran 2021 Çarşamba günü saat 21.30’da Google Meet üzerinden gerçekleştirilen programda Doğu Karadenizli katılımcılar bir araya geldi ve KOCAV’da dolu dizgin bir Karadeniz rüzgârı esti.Toplantının gayesini anlatan açılış konuşmasını Vakıf Başkanımız Av. Dr. Ali Ürey yaptı.

Katılımcılar konuşmalarında KOCAV gibi kurumların Türkiye’nin her yerinde olması gerektiğini söylediler. Bu buluşmaların birbirleriyle tanışma ve hasret giderme imkânı sunduğu için minnet duyduklarını, KOCAV’ın üzerlerinde büyük emekleri olduğunu ve bugün meydana getirdikleri eserlerin yalnızca kendi eserleri değil, KOCAV’ın da eserleri olduğunu dile getirdiler. Samimi Karadeniz havasının estiği toplantıda KOCAVlı herkesin Karadeniz’de bir evi olduğu, yolu düşen herkese kapıların sonuna kadar açık olduğu da ifade edildi.

Karadeniz Bölgesiyle İkinci Buluşma Gerçekleştirildi

KOCAV Bölge Toplantıları’nın ikincisi Batı Karadeniz bölgesiyle 4 Ağustos 2021 tarihinde gerçekleştirildi. KOCAV’ı konuşmak, neyin doğru neyin yanlış yapıldığını tartışmak için yapılan bölge toplantısında, KOCAV’ın uzaktan nasıl göründüğü tartışıldı. Katılımcılar KOCAV’a dair görüşlerini, özlemlerini dile getirdiler. Toplantı vesilesiyle birbirlerinin görev yerlerini ve güncel durumlarını öğrendiler. Ülkenin çok farklı yerlerinde bir araya gelen KOCAVlıların hikâyeleri ve bir araya gelmekten duydukları memnuniyetleri dinlendi.

Katılımcılar, KOCAV Müdürü İbrahim Biz’e telefon ederek, atandıkları yerlerde KOCAVlı birileri var mı diye arayışa girdiklerini anlattılar. Çeşitli şehirlere gönderilen KOCAV dergilerinin KOCAVlıları nasıl Vakıf’tan haberdar ettiğini ve dergilerin nasıl elden ele dolaştığını aktardılar. Dergilerin KOCAV’ı tanıtmadaki önemine vurgu yapıldı. Sosyal medyadaki etkinliğin artırılması, program kayıtlarının paylaşılması yönünde istekler dile getirildi. Mezunların birbiriyle ilişkilerinin güçlendirilmesinin, bu anlamda kurumsal devamlılığın sağlanmasının önemine vurgu yapıldı.

Katılımcılar, araya mesafeler ve yıllar girse de KOCAV ailesinden ve bu aile ikliminden hiçbir zaman kopmadıklarını ve kopmamaya çalıştıklarını belirttiler. Burs aldıkları zamandan itibaren bu ailenin onlara nasıl kol kanat gerdiğini söylediler. KOCAV Batı Karadeniz Bölge Toplantısı, yüz yüze toplantılarda buluşmak dileğiyle sona erdi.

Karadeniz’deki KOCAVlılar Diyorki…

Metin ALPER: ”KOCAV gibi kurumlarımız olduğu sürece bizler Türkiye’nin her yerinde bu vatanı seveceğiz ve bu vatan için çalışacağız. Yolu Trabzon’a düşen herkesi kuymak, kaygana, balığın her çeşidini yemeye davet ediyorum. Vakfımız kurulduğu günden itibaren soluksuz şekilde faaliyetlerine devam ediyor. Kızımız İstanbul’da bir yere gideceği zaman Kültür Ocağı’na emanet edilmesi gerektiği söylendi. Uzun soluklu olması ne kadar güçlü bir kurum olduğunu gösteriyor.”

Musa Yavuz ALPTEKİN: “KOCAV’ın yetiştirdiği bir kişi, KOCAV’dan burs alan bir öğrenci olarak şu dönemde çıkardığım Habitus ve İmgelem dergilerini de KOCAV’ın eseri olarak görüyorum. 97-98 yıllarında Millet Caddesi’nin üzerinde büyük bir pankart gördüm: Erol Güngör Makale Yarışması. Çok ilgimi çekti ancak yazmak aklıma gelmedi ve ilerlediğimde kafamda bir şimşek çaktı. 1 kilometre yolu geri döndüm ve not aldım. O dönemin şartlarında mansiyon ikinciliği aldım. Bu sayede Vakıfla temas kurdum ve o günden beri devam ettim. KOCAV’ın hanesine yazılacak birçok faaliyette bulundum.”

Selçuk ARSLAN: “Daha dün gibi KOCAV’ın kapısından girdik. İstanbul dışından baktığımız zaman, memleketin KOCAV gibi ocaklara çok fazla ihtiyaç var. Anadolu irfanı dediğimiz kavram sahada yer alıyor. Vatanın her yerinde görev yapmaya çalışıyoruz.”

Nazım KURUCA: “Derslerimde KOCAV’ı anlatıyorum. Bir öğrencim Giresun’da benim KOCAV’ı anlatmam üzerine KOCAV ile tanışmıştı. Ben de KOCAV’dan mansiyon ödülü almıştım. KOCAV etkinlik yapıyorsa ben de olmalıyım düsturuyla katılırdık. Eşimle de KOCAVlı dostlarımız sayesinde tanıştık. KOCAV’ın kongrelerini mümkünse bölgelerde yapalım. Bütün kardeşlerimi -kardeşlerim diyorum dostlarım kelimesi yetmiyor-hasbilik ile kucaklıyorum.”

Hazılayan:

Beyza BÜYÜKAĞAÇCI (İhtisas 2)