25 Mart 2025

Covid-19 Günlerinde Faaliyetlerimizi Çevrim İçi Gerçekleştirdik

Vakfımızın sıcak çatısı altında her dönem yüz yüze düzenlediğimiz etkinliklerimizi bu yıl COVID-19 salgını sebebiyle çevrim içi olarak aynı sıcaklık ve samimiyetle gerçekleştirdik. Tüm dünyanın “Hayat Eve Sığar” sloganıyla geçirdiği zorlu günlerde biz de KOCAV ailesi olarak “KOCAV Eve Sığar” diyerek çevrim içi platformlarda öğrencilerimizle, dostlarımızla, sevenlerimizle bir araya geldik.

Youtube, Instagram, Facebook, Twitter ve Periscope hesaplarından canlı yayınlar, Google Meet ve Zoom çevrim içi uygulamaları ile de toplantılar, seminerler yapıldı. Etkinliklerimiz normal zamanda olduğu gibi başta Hakk’a Yürüyen KOCAVlılar ile başladı. KOCAV Sohbetleri, Düşünce Sohbetleri, Anma Programları KOCAV TV Youtube kanalı hesabından; Genç Divan Sohbetleri ve yeni programımız Kitap-Söyleşi KOCAV Instagram sayfasından; Güz ve Bahar Seminerleri, Öğrenci Sempozyumları, KOCAV Seminerleri Sertifika Töreni, Dergi Sohbetleri, Erol Güngör Okumaları, KOCAV KAGEM Mesleki Tanıtım Seminerleri ve Ekonomi Okulu, dergi toplantıları, dönem değerlendirme ve mezunlar toplantısı çevrim içi uygulama programları ile yapıldı. KOCAV, zorlu şartlara tecrübesi ile uyum sağlayarak başarılı bir dönem geçirdi. Yılmadan, usanmadan, inatla toplandık özlenen medeniyeti inşa etmek için.

Etkinlikler mekânları aştı, KOCAV evlerimize misafir oldu. Birbirine uzak olan KOCAVlıları yakın ettik. Mesafelerin zorluğu ortadan kalktı. Güzel, olumlu ve özlemli geri dönüşler alındı. Sanal da olsa KOCAV bütün etkinliklerini gerçekleştirdi, hatta etkinliklerine yeni etkinlikler ekledi. Bilgisayar, telefon ve tablet başında da olsa sevdiklerimizi görmek, ilim kokan sohbetleri dinlemek, derslere girmek, sohbet etmek çok güzeldi.

KOCAV TV Youtube kanalı üzerinden Hakk’a Yürüyen KOCAVlılar Anma Programı, Vefatının 500. Yıl Dönümünde Mülkün ve Sözün Sultanı Yavuz Sultan Selim Han’ı, Tarihi ve Güncel boyutlarıyla Karabağ Meselesi, Türk Edebiyatında Mizah, Felsefeye Ahlakla Başlamak, Yaşamayı Bilme Sanatı: Görgü, Fulya Öztürk’ün Yaşadıklarıyla Karabağ, Sömürgecilik: Geçmeyen Geçmiş, Türk Olmak,Kentsel Yabancılaşmadan Özgürlüğe Giden Bir Yol Var Mı?, Bilgiye Üç Farklı Yaklaşım: Gadamer, Attas, Foucault,  Vefanın 38. Yılında Erol Güngör’ü Anlamak, Zaferin 106. Yılında Çanakkale Zaferi ve Ruhu , Dostlarının Gözünden İdris Yamantürk, Küresel ve Yerel Ekonomide Son Gelişmeler, KOCAV 24. Öğrenci Sempozyumu (Mustafa Necati Sepetçioğlu) etkinliklerimizi izleyebilirsiniz.

KOCAV’a dair her şeyin ayrıntılı olarak yer aldığı KOCAV Bülteni’ni Vakıf merkezimizden temin edebilir ve tüm etkinliklerimize dair bilgilere ulaşabilirsiniz. Gelecek etkinliklerimizi takip etmek veya önceki etkinliklerimize ulaşmak için KOCAV TV Youtube kanalı, KOCAV Instagram, Facebook, Twitter ve Periscope hesaplarımızı abone olabilir, takip edebilir ve canlı yayınlarda yorum ve katkılarınızı sunabilirsiniz.

Çevrim İçi Faaliyetler Öğrenciler İçin Bilgi Açısından Daha Verimli Oldu

Çevrim içi faaliyetlere başlamadan önce kafamızda ne olur ne olmaz diye bir bilinmezlik vardı ancak işin içine girdikten sonra birkaç genel ağ sıkıntısı haricinde etkinliklerimizde problem yaşamadık. Youtube, Zoom, Meet, Instagram gibi platformlarda yaptığımız çevrim içi faaliyetlerimizin katılım oranları arttı. Abonelik sayısına göre katılım oranına baktığımızda diğer kurumların yaptığı faaliyetlere oranla daha yüksekti. Elbette buradaki en büyük katkı teknik ekibimiz müdürümüz İbrahim Bey, öğrencilerimiz Cebrail ve Oğuzhan’ın çalışmaları oldu. Öğrencilerimizin normal zamana göre daha çok yararlandıkları bir ortam oldu. Çünkü yüz yüze eğitimde dikkatlerini dağıtan çok unsur vardı. En önemlisi telefondu ve çevrim içi platformda çoğunlukla telefonları üzerinden girdikleri için dikkatlerini daha çok verebildiler ve bilgi açısından yüz yüze etkinliklere göre biraz daha faydalı oldu. Normal zamana döndüğümüzde genele hitap edecek olan etkinliklerimizi (Öğrenci Sempozyumları, Konferanslar vs.) şimdi olduğu gibi çevrim içi yaparak daha geniş kitleye ulaştırmayı da hedefliyoruz.

Av. Ali KUYU

(KOCAV Genel Sekreteri)

Çevrim İçi Etkinliklerimiz Büyük İlgi Gördü

COVID-19 salgını, dünyanın dört bir yanını sararken yüz yüze gerçekleştirdiğimiz birçok etkinliği yapamaz, öğrencilerimizle mensuplarımızla bir araya geldiğimiz organizasyonlarımızı gerçekleştiremez olduk. Tam da bu noktada Facebook, Instagram, Youtube, Google Meet, Zoom gibi sosyal mecradaki hesaplarımızı, etkinliklerimiz için daha aktif kullanmaya gayret ettik.

Öncelikle ihtiyacımız olan teknolojik alt yapıyı tamamladık. İnternet bağlantı hızımızı fiber seviyelere taşıdık. Yayınlar için teknik ekipmanlarımızı temin ettik. Hazırlıklarımızı tamamladığımızda programlarımızı gerçekleştirmeye başladık.

KOCAV Seminerleri, Öğrenci Sempozyumları, KAGEM Ekonomi Okulu, KAGEM Meslek Tanıtım Seminerleri, İcra Kurulu toplantılarımızı Google Meet üzerinden 25’e yakın görevli arkadaşımızın; Konferans/ Panel/ Açık Oturum programlarımızı Youtube, Facebook, Periscope üzerinden gerçekleştirdiğimiz programları 5’e yakın görevli arkadaşımızın; Genç Divan, Kitap-Söyleşi gibi programlarımızı ise Instagram üzerinden 3 görevli arkadaşımızın destekleriyle; öğrencilerimizden Oğuzhan Güler, mezunlarımızdan Cebrail Kale ve mezunlarımızdan İstanbul Ticaret Üniversitesi Arş. Gör. Ali Kürşat Sak’ın koordinatörlüğünde gerçekleştirdik.

Etkinliklerimize olağan katılımın dışında çeşitli sebeplerle İstanbul’da bulunamayan Vakıf mensuplarımız, sevenlerimiz katıldı. Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanında bulunan Vakıf mensuplarımızdan olumlu dönüşler almaya başladık. Çevrim içi yayınlarımıza Erol Güngör Kültür Merkezi’mize sığdıramayacağımız kalabalıkları misafir ettik ve sanal ortamda da olsa bir araya gelirken yeni arkadaşlarla, gönüldaşlarla tanıştık.

Kısa sürede gerçekleştirdiğimiz yayınlar dost STK’ların da ilgisini çekmeye başladı. Elimizden geldiğince onlarla da tecrübelerimizi paylaştık, yayınlarına destek olduk. Vakfımız bu süreci, 40 yıla yaklaşan tecrübesi, sorunlarını çözmedeki kurumsal bakış açısıyla başarıyla gerçekleştirdiğini düşünüyorum.

İbrahim BİZ

(KOCAV Müdürü)

Mensuplarımızın KOCAV’dan Uzak Kalmamasını İstedik

Bütün etkinlik ve programlarını yüz yüze yapan Vakfımızda COVID-19 etkisi ile teknolojik imkânlar neticesinde seminerler ve sempozyumları, toplantı uygulamaları ile hayata geçirdik. KOCAV Sohbetleri ve Düşünce Sohbetleri gibi programları ise dünya geneline hitap için birden fazla sosyal medya platformunda yayınladık.Bu yayınları yapabilmek için öncesinde piyasada halihazırda bulunan yayın araçlarını araştırdık. Programlar KOCAV Hacı Arif Bey Konağı’nda gerçekleştirildi ve günler öncesinde tasarımsal ve işlevsel hazırlıklar yapıldı. Her programa farklı özellikler katarak yayınlarımızı televizyon yayınları kalitesine getirmeyi amaçladık. Yaşanan internet sıkıntıları gibi sorunlara da çözümler ürettik.

Oğuzhan GÜLER

(İhtisas 2)

Salgın Sürecinde Çevrim İçi Faaliyetler Ekip Ruhu ile Gerçekleştirildi

COVID-19 sebebiyle, yüz yüze gerçekleştirilen Vakıf faaliyetlerinin sürece uyarlanması adına yeni arayışlar peşine düşülmesi ve sürece hızlı bir şekilde uyum sağlanması adına faaliyetlerin çevrim içi olarak gerçekleştirilmesi sonucu, arka planda bizim de nasibimize vazifeler düştü. Uzaktan faaliyetlerin gerçekleştirilmesi sırasında ekip ruhuyla sürecin içerisinde olmak ve salgın süreci boyunca yapılan faaliyetlerin bu boyutuna tanık olmak; yaşanan sorunların çözümünde kafa kafaya vermek bizler için bir ayrıcalıktı. Fakat her ne kadar keyifli zaman geçirip sürecin ve faaliyetlerin bu noktasında olsak da bizim için keyifli olan bu sürecin bizi manevi yönden yeterince tatmin ettiğini düşünerek yeni dönemde KOCAV’ın simgelerinden olan samimiyetin daha fazla tezahür ettiği yüz yüze eğitimin başlaması, en büyük temennilerimdendir. Dilerim sağlıklı günlerde arka planda birçok arkadaşımızın yer aldığı programları gerçekleştiririz.

Cebrail KALE

(İhtisas 2)

Hazırlayan:

Meryem KARAKULAK (Genel Yayın Yönetmeni)