23 Nisan 2024

Belma Aksun İle Görgü Üzerine Hoş Bir Sohbet

Merhum tarihçi Ziya Nur Aksun’un 1976 senesinde geçirdiği felçten sonra en büyük destekçisi olan saygıdeğer kız kardeşi Belma Aksun hanımefendiyi, Üstad Ziyaretleri programı kapsamında Vakfımızın Eğitimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ümran Ay hocamız eşliğinde 22 Aralık tarihinde ziyaret ettik. Aksun Hocamız ile samimi sohbeti ve önemli öğütleriyle damakta tadı kalan bir sohbet gerçekleştirdik.

Günümüz Dünyasında Görgü

 “Yaşamayı Bilme Sanatı Görgü” kitabı yazarı Belma Hocamız ile günümüz Türkiye’sini ve dünyasını inceledik. Türk Dünyasının içinde bir yardım duygusu olduğunun ve bunun bir millette birlik duygusunun temellerini oluşturduğunu hocamız “Böyle olmasaydı 600 yıl Osmanlı Devleti devam edemezdi.” sözleriyle örneklendirdi. Çocukluğundan bu yana Türk ve diğer milletlerden insanları görgü başlığında inceleyen Aksun Hoca, “Görgü konusunda müthiş bir milletiz.” demektedir.

Tercüman Gazetesi’nde kadın köşesinde yıllarca “A’dan Z’ye Kadın ve Ev” başlığında yazılar yazan Aksun, kadın haklarına özellikle önem verdiğini belirtti. Yirmi yıl boyunca yazılı basındaki çalışmalarının beraberinde “Sağlıklı Beslenme ve Diyet” kitabını yazdı. Aksun, biz öğrencilerine muhabbetimiz ardından kitabından hediye etti.

 Bu kadar çok yönlü bir hayat süren Belma Aksun bireylerin ilgi alanlarının çeşitli olmasının “kişinin her gün kendisini yenilemesi” olarak nitelendirdi. Muhakkak bir hobi edinilmesi gerektiğinin ve öneminin üzerinde durdu. Resim yapmayı bir hobi değil adeta bir sevgi haline getiren Ziya Nur Hoca hakkında şu tespitte bulundu: “Tuval yapmayı ağabeyimden öğrendim. Ağabeyim konuşamıyor, ifade edemiyordu. Resim yapmaya başladı. Ağabeyim için 34 sene resim terapi oldu.”

 “Sabır Nimeti Ariflerin Yemeğidir”

Mesnevi okuma ve anlamanın öneminden bahseden Aksun Hoca, tuttuğu özel notları bizlere belli anekdotların üzerinde durarak okudu. Aksun, sabrın ve tatlı dilin hoşluğunun güzelliğinden bahsetti. Mevlana’nın “Sabır nimeti ariflerin yemeğidir.” sözünün günümüz için ne kadar kıymetli olduğuna değindi. Birliğini kaybeden bir milletin insanlığının da zamanla sular içinde kalacağına değindik. Günümüzde merhametin zayıflık olarak algılandığı bir devirde asıl yiğitliğin bunlara rağmen hoşgörülü ve merhametli kalabilmek olduğuna “Ey hıyanetten daha zalim olan merhamet!” sözüyle üstünde durduk.

Ağabeyi Ziya Nur Aksun’un biyografisini Bir Millet Mistiği: Ziya Nur Aksun kitabıyla ele alan Belma Aksun’un daha nice kitapları da bulunmaktadır. Resim ve kitap sevdalısı Aksun’u ziyaretimiz, Üstad Ziyaretleri adına imzalanan kitabı ve hatıra fotoğrafı çekilmemizin ardından son buldu. Bu hoş sohbetinden dolayı kendilerine teşekkür ederek ziyaretimizi sonlandırdık.

Hazırlayan

Kamile OKUDAN  (Gelişme 1)