Seminer Hocamız Yılmaz Özakpınar Hakk’a Yürüdü
Seminer Hocalarımızdan Prof. Dr. Yılmaz Özakpınar 9 Kasım 2022 tarihinde Hakk’a yürüdü. Prof. Dr. Özakpınar Türk kültür ve medeniyetini aydın bir geleceğe taşıma gayesiyle birçok çalışma yapmış, Tğrk düşünce hayatına katkı sağlamış, kıymetli ilim adamlarımızdandı.
Mümtaz Turhan’ın öğrencisi ve bir Türk milliyetçisi olan Prof. Dr. Özakpınar, KOCAV kürsülerinde çeşitli konuşmalar yapmış, konferanslar vermiştir. KOCAV Seminerleri kapsamında İhtisas sınıfı öğrencilerine Bilim Metodolojisi dersleri vererek genç dimağların yetişmesine katkı sağlamıştıe. Prof. Dr. Özakpınar, 10 Kasım 2022’de İstanbul’da Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedilmiştir.
Prof. Dr. Yılmaz Özakpınar Kimdir?
Prof. Dr. Yılmaz Özakpınar, 1934 yılında Sinop Boyabat’ta doğmuştur. 1957’de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nden, 1960’ta Cambridge Üniversitesi Biyololoji Fakültesi Psikoloji Bölümü’nden mezun olmuştur. İstanbul Üniversitesi Tecrübi Psikoloji kürsüsünde 1964’te doktorasını vermiş ve 1978 yılında profesör olmuştur. Alexander von Humbolt bursu ile 1972-1974 yılları arasında Köln Üniversitesi Sosyoloji Araştırma Enstitüsü’nde , aynı bursla 1978’de Bern Üniversitesi Pedagojik Psikoloji Bölümü’nde ve Fulbright bursu ile 1980-1981 yılları arasında Oregon Üniversitesi Bilişsel Psikoloji Labaratuvarı’nda araştırmalar yapmıştır.
Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi dekanı olarak 1982-1988 yılları arasında görev yapmıştır. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde öğretim üyeliği yaptıktan sonra çeşitli özel üniversitelerde çalışmalarını sürdürmüştür.
Eserleri:
- PsikolojininTemel Mefhumları
- Psikolojinin Kavramsal Yapısı
- Kültür ve Medeniyet Üzerine Denemeler
- İnsan İnanan Bir Varlık
- Öğrenmede Dikkat Problemi
- Hafıza Yanılmalarının Doğuşu
- Kültür ve Medeniyet Anlayışları ve Bir Medeniyet Teorisi
- İslam Medeniyeti ve Türk Kültürü
- Kültür Değişmeleri ve Batılılaşma Meselesi
- Verimli Ders Çalışmanın Psikolojik Koşulları
- Hafıza
- Mümtaz Turhan
- Hafıza Yanılmaları ve İki Ayrı Hafıza Kod Teorisi
- Öğrenme Verimli Zihinsel Çalışmanın Psikolojik Koşulları
- Psikoloji Tarihi